Momente de tensiune la Geneva, in cursul unei reuniuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Ambasadorul chinez, Ke Yousheng a dat cu pumnul in masa infuriat in timpul sedintei.

El si-a iesit din fire dupa ce un participant a cerut Consiliului convocarea unei sesiuni speciale consacrate adoptarii unor masuri concrete impotriva Chinei pentru incalcarea sistematica a drepturilor poporului tibetan.

Reprezentantul Societatii Popoarelor in Pericol, Tenzin Kayata, a cerut Consiliului sa trimita in Tibet o delegatie care sa culeaga informatii de la fata locului in vederea elaborarii unui raport oficial. Yousheng, care a incercat sistematic sa distraga atentia Consiliului de la abuzurile comise de China in Tibet, a izbucnit cand problema a fost repusa pe tapet. El a lovit masa cu putere, astfel incat vocea lui Kayata aproape ca nu s-a mai auzit.

Departamentul de State american a declarat ca autoritatile de la Beijing ar trebui sa manifeste moderatie in fata criticilor si sa poarte discutii cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat in exil in India.

La randul sau, ambasadorul chinez in Statele Unite a declarat ca, de fapt, China a actionat impotriva protestatarilor tibetani pentru a apara legea si ordinea, nu pentru a le suprima drepturile religioase. El a declarat ca Tibetul s-a schimbat mult dupa ocupatia chineza din 1959, iar conditiile de viata ale populatiei s-au imbunatatit in mod simtitor.

Diplomatia de la Beijing incearca sa contrabalanseze criticile dure ale comnunitatii internationale privind masurile de represiune ordonate impotriva protestatarilor care cer independenta provinciei.

In timp ce autoritatile chineze sustin ca numai 19 persoane au fost ucise in aceste demonstratii, liderii tibetani aflati in exil vorbesc de 140 de morti.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.