Moartea accidentala a unui om de stiinta britanic a fost ascunsa de autoritati aproape sase ani.

Terry Jupp a murit in timpul unui experiment secret al unei echipe de experti anglo-americani, cauza mortii sale fiind ascunsa de autoritati pana cand ziarul The Guardian a dezvaluit detalii.

Om de stiinta al Ministerului Apararii din Marea Britanie, el a fost cuprins de flacari in timpul unui proiect de antiterorism al carui scop era sa afle informatii despre capacitatea gruparii Al-Qaeda de a produce bombe. Moartea sa nu a fost investigata de autoritati, pentru ca anchetatorii asteptau ca reprezentantii Ministerului Apararii sa furnizeze informatii despre incident. Procurorii au intentionat sa-l acuze pe managerul lui Jupp de malpraxis, dar acuzatiile au fost retrase, iar acestia au motivat ca subiectul era "prea sensibil" pentru a fi dezbatut in fata Curtii.

Reporterii de la The Guardian au dezvaluit ca Jupp era membru al unei echipe de cercetarori care fabrica bombe din ingrediente ce ar fi fost la indemana teroristilor. Expertii ar fi vrut sa afle mai multe despre dispozitivele radiologice de dispersare – asa-numitele "bombe murdare", care utilizeaza explozibili conventionali pentru a detona materiale radioactive. Un astfel de experiment ar fi starnit controverse, pentru ca s-a desfasurat in aer liber, la o baza de testare a armelor, pe o insula in estuarul Tamisei, la aproximativ 16 kilometri de Southend-Essex.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.