Un studiu al institutului britanic Jane's information Group, privind stabilitatea in lume, arata ca in acest moment Irakul ar fi un stat mult mai stabil decat Afganistanul.

Aceasta se explica prin prezenta masiva a fortelor internationale in Irak conduse de Statele Unite si prin pretul ridicat al petrolului.

Editorul studiului Jane's despre stabilitatea tarilor lumii, Christian Le Miere, a declarat ca Irakul este mai stabil de Afganistanul.

El a spus ca guvernul irakian isi poate impune vointa asupra oricarui teritoriu aflat in administrarea sa, cu ajutorul trupelor internationale.

Violentele ar fi scazut in Irak, potrivit raportului cu 60 de procente din vara trecuta. Atunci administratia Bush a decis sa-si mareasca fortele si sa-si schimbe strategia din Irak.

In mod curent 160 de mii de militari americani sunt cantonati in Irak.

In schimb, potrivit aceluiasi raport in Afganistan numarul violentelor a crescut constant in ultimii doi ani, in ciuda celor 43 de mii de militari NATO aflati in aceasta tara.

Instabilitatea Afganistanului consta si in imposibilitatea guvernului de a controla teritoriul pe care in multe locuri trupele internationale incearca sa-i combata pe talibani iar economia este bazata in proportie de 50% pe cultivarea de opiu.

Afganistanul este de altfel pe locul trei in lume in privinta instabilitatii, dupa teritoriile palestiniene, Fasia Gaza si Cisiordania si Somalia.

Un raport similar publicat anul trecut in iunie de revista Foreign Policy plasa Afganistanul pe locul opt in lume in privinta riscurilor legate de instabilitate.

In actualul clasament negativ, al Jane's Group, Irakul ocupa locul 22.

In partea cealalta, cele mai stabile tari din lume sunt considerate micul stat Vatican, Suedia si Luxembourg si Monaco, urmate de Marea Britanie care, potrivit studiului, depaseste in stabilitate Franta si chiar Elvetia.

Statele Unite ocupa abia locul al 22-lea, dupa Australia si portugalia, din cauza traficului de droguri si a proliferarii de arme in interiorul societatii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.