Traseul de 137.000 de kilometri pe care flacara olimpica il va parcurge pana la Beijing in urmatoarele 130 de zile ar putea fi presarat cu incidente create de protestatarii tibetani. Beijingul a promis ieri masuri stricte de securitate pe segmentul chinezesc al traseului si a indemnat autoritatile din tarile prin care va trece flacara sa faca la fel.

"Orice gest de a boicota stafeta olimpica este rusinos si nepopular", a declarat ieri Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez. Trei protestatari ai organizatiei "Reporteri fara frontiere" (RFF) au reusit sa pacaleasca luni securitatea elena, patrunzand pe terenul unde se desfasura ceremonia de aprindere a flacarii olimpice.

La cateva minute, o femeie tibetana, acoperita in vopsea rosie simbolizand sangele, a blocat pentru scurt timp calea purtatorului flacarii. Activistii au anuntat proteste in mai multe puncte ale traseului, intre care Londra, Paris sau Canberra (Australia). in mai, flacara va trece chiar prin Tibet catre Everest, iar in iulie va ajunge in capitala tibetana Lhasa.