Ambasada americana la Cairo a negat ca un egiptean a fost ucis intr-un incidentul de luni, dintre un vas militar american si ambarcatiuni civile egiptene, in apropierea Canalului de Suez, transmite NewsIn.

Vasul militar american Global Patriot a "deschis foc de somatie in directia unui vas mic care se apropia" de cel american, in timp ce acesta din urma se pregatea sa intre pe Canalul de Suez ieri seara, afirma ambasada intr-un comunicat. "Rapoartele prelimiare ale Global Patriot arata ca nu a existat nicio victima in cealalta ambarcatiune", arata ambasada.

Un oficial egiptean din securitate declarase ieri pentru AFP ca un egiptean a murit si alti doi au fost raniti usor cand Global Patriot a deschis focul asupra a doua barci de vanzatori ambulanti care se apropiau. Potrivit acestei surse, care a cerut sa nu i se dezvaluie identitatea, americanii au cerut celor doua ambarcatiuni sa se indeparteze. Pentru ca acestea nu s-au conformat, au deschis focul asupra lor, provocand moartea unui barbat numit Mohamed Moktar Afifi.

Agentia oficiala egipteana MENA a furnizat astazi, aceeasi versiune a faptelor, fara a prezenta si dezmintirea americana.

Ambasada Statelor Unite a declarat ca "au fost lansate avertismente prin megafon, in araba, urmat initial de focuri de somatie". "Una dintre ambarcatiuni a continuat sa se apropie si a fost vizata de doua serii de tiruri de avertisment la distanta de 18-26 metri de prora. Toate gloantele au cazut in mare", potrivit comunicatului.

Ambasada Statelor Unite a mai subliniat ca a fost lansata o ancheta asupra acestui incident, iar comandamentul Flotei a V-a a Marinei americane, de la Manama, in Golf, "coopereza complet cu autoritatile egiptene".

Un oficial din securitate a declarat ca Global Patriot, nava de transport militara inchiriata de la compania Global Container Lines, intrase in Canalul de Suez pentru a trece din Marea Rosie in Marea Mediterana.
Strict supravegheata din cauza riscului terorist, aceasta axa strategica de 163 de kilometri permite o legatura intre Asia si Europa fara a ocoli Capul Bunei Sperante, scurtand traseul cu cateva mii de kilometri.

Pe langa cele 18.000 de petroliere care il traverseaza anual, Canalul de Suez este folosit de numeroase vase militare, in special de cele americane care se indreapta catre Golf. Canalul a fost inaugurat in 1869 si nationalizat in 1956 de presedintele Gamal Abdel Nasser.

Incidentul de ieri nu este primul in care este implicat un vas american in regiune, ceea ce poate explica nervozitatea echipajului Global Patriot.

In ianuarie, ambarcatiuni rapide iraniene s-au apropiat de trei nave de razboi americane in Golf, provocand o polemica intre Washington si Teheran.

In 2000, un atac sinucigas a fost comis de militanti al-Qaida aflati la bordul unei mici ambarcatiuni impotriva vasului american USS Cole aflat in portul Aden din Yemen si a provocat moartea a 17 marinari americani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.