Documentul ar urma sa fixeze cadrul de cooperare pe termen lung, inainte de schimbarile de garda de la Kremlin si Casa Alba

Administratia Bush incearca sa il convinga pe presedintele rus Vladimir Putin sa semneze un acord pe termen lung privind relatiile Moscova - Washington. Bush a facut apel catre Putin intr-o scrisoare care i-a fost inmanata acestuia de Condoleezza Rice si Robert Gates, in timpul recentei vizite la Moscova, scrie "Financial Times".

Cei doi presedinti ar putea discuta si fata in fata aceasta problema. Oficialii americani spun ca Putin a dat de inteles ca ar dori sa aiba o intrevedere cu Bush inainte de incheierea mandatului sau, in mai. Reprezentantii administratiei Bush sustin ca John McCain, Hillary Clinton si Barack Obama – toti critici ai Rusiei in campaniile electorale – ar fi parteneri de negociere mai putin confortabili pentru Moscova, in comparatie cu actualul presedinte.

Propunerea SUA ar urma sa asigure un cadru de cooperare cu Rusia in diferite sectoare. Cea mai controversata problema este planul SUA de a construi un scut antiracheta in Polonia si Cehia. Oficialii americani sunt ingrijorati ca aceasta controversa, la care se adauga opozitia Rusiei fata de apropierea de NATO a Ucrainei si Georgiei, ar putea crea probleme la summitul NATO ce va avea loc la Bucuresti saptamana viitoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.