Autoritatile din Macedonia au cazut de acord asupra unei strategii pentru viitoarele negocieri cu Grecia, de saptamina viitoare, de la New York.

Urmatoarele negocieri dintre Macedonia si Grecia, privind numele tarii vor avea loc martea viitoare la New York, sub patronajul ONU, informeaza Cotidianul. Discutiile vor fi mediate de Matthew Nimetz, un reprezentant al Natiunilor Unite, care a urmarit evolutia disputei dintre Skopje si Atena.

Principalii lideri macedoneni - presedintele Branko Crvenkovski, premierul Nikola Grueski si ministrul de Externe, Antonio Milososki - s-au intilnit duminica pentru a elabora o strategie eficienta de negociere. „Pozitia noastra este clara, argumentele sint puternice si voi merge la New York cu instructiuni exacte“, a afirmat, dupa intrevedere, negociatorul Nikola Dimitrov.
Publicitate. Nici el si nici alti demnitari de la Skopje nu au dat insa mai multe detalii referitoare la planul de tratative.

Adevarul adauga ca, din 1991 Grecia blocheaza recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, considerand ca acesta apartine patrimoniului sau national. Guvernul de la Atena avertizat ca nu va fi de acord cu aderarea Macedoniei la NATO, daca nu ajunge la un compromis privind denumirea acestei tari.

Statele Unite, interesate sa transforme summitul de la Bucuresti intr-un succes, vor ca cele doua tari sa ajunga la un compromis in timp util. Acest lucru le-ar permite liderilor NATO sa invite sa adere Macedonia in acelasi timp cu celelalte doua candidate balcanice, Croatia si Albania, ceea ce ar feri regiunea de riscul destabilizarii, prezent mai ales dupa ce Kosovo si-a declarat independenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.