Ceremonia de aprindere a tortei olimpice din Olimpia, Grecia, a fost perturbata de prtestatarii tibetani.

Trei militanti pentru drepturile omului din organizatia Reporters Sans Frontieres (RSF), printre care si secretarul general al asociatiei, Robert Ménard, au reusit sa insele vigilenta impresionantului dispozitiv de securitate mobilizat in parcul arheologic Olimpia (sudul Greciei), in timpul ceremoniei de aprindere a flacarii olimpice, informeaza Romania Libera.

Cei trei militanti s-au apropiat de tribuna oficiala chiar in timpul discursului sefului comitetului de organizare a Olimpiadei de la Beijing, Qi Liu. Inainte de a fi ridicati de politisti, unul dintre protestatari a reusit sa desfasoare un banner cu inscriptia "Boicotati tara care incalca drepturile omului", iar un altul a strigat de cateva ori "Libertate, libertate!".

Potrivit EVZ, televiziunea nationala chineza a intrerupt, pentru scurt timp, difuzarea de imagini cu Qi Liu, inlocuindu-le cu unele de arhiva. Fortele de ordine au intervenit rapid si i-au retinut pe Ménard si pe ceilalti doi protestatari, toti fiind ulteriori condusi la comisariat pentru interogatorii. Guvernul elen s-a grabit sa condamne incidentul, apreciind ca actiunea RSF nu a avut nimic in comun cu spiritul olimpic.

Demonstartiile au continuat si dupa aprinderea tortei olimpice, cand zece manifestanti au blocat o strada din Olimpia, relateaza Adevarul. Cei zece activisti tibetani au iesit dintr-un hotel si s-au asezat pe strada, scandand sloganuri ostile la adresa guvernului chinez. Activistii au fost dispersati in scurt timp de politia elena, care i-a retinut pe unii dintre ei.

Torta olimpica va face acum o calatorie prin 19 tari, urcand si pe muntele Everest, si va ajunge la Beijing in August.

Porivit corespondentilor BBC, presa chineza controlata de stat a lansat o campanie contra modului in care au relatat jurnalistii straini despre tulburarile din Tibet, calificand relatarile drept partinitoare si incorecte.

Un reporter strain a trebuit sa ia masuri de securitate dupa ce a primit sute de plangeri si amenintari cu moartea.

Relatarile jurnalistilor straini despre tulburarile din Tibet sunt atacate in mai multe ziare importante din China, precum si in articole publicate pe internet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.