Numarul de 4.000 de militari americani ucisi de la inceputul operatiunii din Irak le reaminteste americanilor costul in vieti omenesti al unui razboi lipsit de sustinere, care ramane o miza odata cu apropierea alegerilor prezidentiale din noiembrie, arata NewsIn.

Bilantul intervine la marcarea a cinci ani de la lansarea operatiunii din Irak, care avea ca obiectiv inlocuirea regimului Saddam. Armata americana a invins rapid fortele fidele lui Saddam, dar nu a reusit sa instaureze pacea. Cinci ani mai tarziu, responsabilii politici ameriocani continua sa dezbata rationamentele pentru inceperea retragerii celor circa 158.000 de militari.

Aproximativ 2.000 de militari au inceput retragerea in martie, in cadrul plecarii a cinci brigazi - echivalentul a circa 3.000 de oameni - pana in iulie. Pentru George W. Bush, raspunsul este clar: "Alungarea lui Saddam de la putere a fost o decizia buna, este o lupta pe care America poate si trebuie sa o castige".

Cei doi candidati la investitura democrata - Barack Obama si Hillary Clinton- au spus ca, daca ar castiga alegerile, ar incepe rapid evacuarea fortelor americane. "Irakul este un razboi pe care nu-l putem castiga", a spus Clinton la 17 martie.

Candidatul republican John McCain a spus pe de alta parte ca, razboiul impotriva extremismului islamist merita pretul platit si ca o retragere ar echivala cu victoria al-Qaida.

Cele mai recente sondaje arata ca interesul pentru razboi in randul americanilor a fost depasit de criza economica. Potrivit unui sondaj al CBS din 21 martie, 43% dintre respondenti au spus ca situatia se amelioreaza in Irak, fata de 22% care credeau acest lucru in iunie si 33% in septembrie. Totusi, 54% dintre respondenti cred contrariul si aproape 60% sunt de parere ca Statele Unite nu ar fi trebuit sa lanseze invadarea Irakului. In urma cu cinci ani, 70% dintre americani sustineau decizia lui Bush de a declansa razboiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.