Elaine Sciolino, o jurnalista de la „New York Times“ care a activat ca si corespondent in Paris timp de cinci ani, a scris un „ghid de comportament in Franta“, odata ajunsa la finalul mandatului. Iata citeva dintre lectiile sale.
1. Francezii sint obsedati de istorie. Cetatenii din Hexagon sint dispusi oricind sa vorbeasca despre trecut si privesc anii apusi cu mult romantism. Astfel, Napoleon Bonaparte si Maria Atoaneta ocupa adesea prima pagina a revistelor si nici un eveniment nu e „prea minor pentru a fi celebrat“. Elaine Sciolino spune ca a asistat la sarbatorirea a 20 de ani de la scufundarea vasului Greenpeace „Rainbow“ sau la implinirea a 100 de ani de la inventarea diplomei de bacalaureat.

2. Interviurile nu sint intotdeauna ceea ce par. De ani buni, angajatii institutiilor de stat din Paris si-au facut obiceiul de a citi si a „edita“ interviurile acordate de politicieni jurnalistilor. Astfel, daca demnitarii scapa vreo gafa in timpul conversatiei cu reporterul, aceasta e indreptata la „editare“ de stafful sau.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.