In Pakistan, presedintele Pervez Musaraf a asigurat coalitia de guvernamant, formata de partidele de opozitie, de sprijin total.

Intr-un discurs cu ocazia zilei nationale, Pervez Musaraf a spus ca Pakistanul intra intr-o noua era, pe calea democratiei.

Sambata, Partidul Poporului al fostului premier Benazir Bhutto si-a anuntat candidatul la postul de prim-ministru. Acesta este Yusuf Raza Gilani, unul dintre fruntasii partidului si fost presedinte al Parlamentului.

Anuntul a pus capat mai multor saptamani de speculatii cu privire la numele noului premier pakistanez.

Guvern de coalitie

Yusuf Raza Gillani va conduce o coalitie care pare hotarata sa lanseze o confruntare directa cu presedintele Musharraf.

Presedintele Musaraf a dezbracat haina militara in luna noiembrie, dar are in continuare dreptul de a dizolva parlamentul si a demite guvernul.

Din coalitie fac parte Partidul Poporului, al fostului premier Benazir Bhutto, asasinata la inceputul anului, si formatiunea politica a unui alt fost premier, Nawaz Sharif.

Domnul Gilani a fost presedinte al Parlamentului si a facut parte din guvernul doamnei Benazir Bhutto.

Partidul il apreciaza pentru faptul ca, in 2001, a preferat sa mearga la inchisoare decat sa incheie o intelegere cu presedintele Musharaf.

Se apreciaza ca domnul Yusuf Raza Gilani se va supune deciziilor partidului si ca ar fi dispus sa renunte la post daca presedintele partidului Asif Ali Zadari, sotul doamnei Bhutto, decide sa candideze el insusi la functia de premier.

Asif Zadari nu poate face acest lucru deocamdata, deoarece nu este membru al parlamentului, dar ar putea incerca sa candideze la alegerile la mijloc de mandate care vor avea loc peste cateva luni.

Se estimeaza ca domnul Gilani va primi votul parlamentului fara probleme, deoarece coalitia detine o larga majoritate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.