Un jurnalist al postului rus de televiziune Pervii Kanal, autor al unor reportaje despre Caucaz, a fost asasinat in apartamentul sau din Moscova, au anuntat agentiile ruse, citand surse concordante, informeaza NewsIn.

"Ilias Surpaiev, nascut in 1975, a fost descoperit mort in apartamentul unde statea cu chirie (...). Potrivit documentelor gasite asupra sa, el era corespondent al postului Pervii Kanal", a anuntat comisia de ancheta a Parchetului rus, citata de ITAR -TASS, adaugand ca a fost lansata o ancheta in acest dosar.
Potrivit unor surse din politie, citate de agentiile ruse, jurnalistul a fost strangulat cu o curea.

Un membru al conducerii postului de televiziune, Kirill Kleimenov, a confirmat moartea corespondentului, refuzand sa o comenteze. "Din pacate este adevarat. Ilia nu mai este printre noi", a marturisit Kleimenov.

Jurnalistul Ilyas Shurpayev in varsta de 32 de ani, era originar din provincia Dagestan, majoritar musulmana, si era corespondent pentru televiziunea de stat Canal 1, informeaza BBC.

Cu cateva ore inainte de moarte sa, Shurpayev postase pe blogul sau ca proprietarii unui ziar din Dagestan au interzis publicarea unui articol scris de el si ca au ordonat ca numele sau sa nu mai apara in publicatiile din zona. Titlul dat de Ilyas Shurpayev ultimei sale postari pe blog a fost "Acum sunt un dizident".

EVZ adauga ca, ieri-seara a fost impuscat mortal si Gadji Abasilov, un cunoscut realizator si director al unui post local de televiziune din Caucazul de Nord. Abasilov a murit pe loc, iar soferul lui a fost ranit dupa ce mai multe persoane neidentificate au deschis focul asupra masinii sale.

Ziua aminteste, ca din 2000, in Rusia au fost ucisi 14 jurnalisti. Cazul jurnalistului rus se apropie foarte tare de cel al ziaristei Anna Politovskaia, ucisa in conditii similare. Acesta a scris despre coruptia cu care se confrunta Rusia, despre faptele de incalcare a drepturilor omului si s-a implicat, in mod special, in anchetarea crimelor armatei rusesti in Cecenia.

Rusia este una dintre cele mai periculoase tari pentru jurnalisti, indica in raportul sau anual Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor de la New York. Potrivit raportului dat publicitatii in luna februarie, principala cauza a acestui fapt o constituie politica Kremlinului, Rusia fiind una dintre tarile unde autorii asasinatelor in care cad victime jurnalisti nu sunt, practic, niciodata descoperiti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.