Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, afirma ca Statele Unite au oferit asigurari Rusiei in legatura cu componentele scutului anti-balistic pe care vor sa le amplaseze in Europa.

Intr-un interviu acordat cotidianului Izvestia, domnul Lavrov a declarat ca Statele Unite au fost de acord sa permita Moscovei monitorizarea sistemului de protectie balistica.

Comentariile facute de seful diplomatiei ruse vin dupa convorbirile bilaterale la nivel inalt care au avut loc marti la Moscova, cu doi reprezentanti de prim rang ai administratiei americane - ministrul de externe Condoleezza Rice si ministrul apararii Robert Gates.

Din cele spuse de insisi protagonistii acestei intrevederi, discutiile au decurs ceva mai bine decat la runde precedenta din luna octombrie.

Moscova anunta ulterior ca a primit in scris propunerile pe care le solicitase de la americani, si menite sa ii linisteasc suspiciunile legate de preconizatul scut anti-balistic.

In comentariile citate acum pe pagina de internet a cotidianului Izvestia, ministrul de externe Serghei Lavrov declara ca partea americana e gata sa ofere Rusiei o intreaga serie de masuri generatoare de incredere, in asa fel incat partea rusa sa fie convinsa ca sistemul nu functioneaza impotriva ei.

Sensul e urmatorul, a mai spus Serghei Lavrov: "vom putea vedea ce face radarul si care este situatia reala a bazei de interceptoare - implicand atat factorul uman cat si mijloacele tehnice".

Ministrul rus se refera la propunerea americana de instalare, in cadrul unui viitor scut anti-racheta, a unei statii radar in Cehia si a unei baze de rachete intercaptoare in Polonia.

Dupa ce convorbirile bilaterale s-au incheiat fara un progres decisiv vizibil, tonul pe care l-a avut Serghei Lavrov a fost unul de optimism prudent.

"In aceasta faza", a declarat domnul Lavrov, "am reusit sa ii facem pe americani sa admita ca ingrijorarile noastre nu sunt nefondate".

Fireste, a adaugat seful diplomatiei ruse, ei continua sa ne asigure ca nu au nici o intentie sa foloseasca bazele din Polonia si Cehia impotriva noastra, dar trebuie sa accepte argumentul nostru ca in astfel de lucruri, conteaza potentialul, nu intentiile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.