Japonia a crescut ieri cu un grad tensiunea in conflictul cu China, acordand primele licente de exploatare a zacamintelor de gaze naturale in Marea Chinei de Est, intr-un sector vizat si de marele vecin.
Ambele tari sunt dependente de importuri de energie, in primul rand din Rusia, iar rezervele disputate din largul arhipelagului Okinawa erau evaluate in 1999 la 200 de miliarde de metri cubi. Companiile japoneze asteapta de 40 de ani dreptul de forare, aminteste BBC, citandu-l pe ministrul Economiei, care a declarat ca exista sute de cereri. De cealalta parte, China a intreprins dupa 2003 mai multe explorari ale caror rezultate au fost tinute secret.

In urma cu aproximativ doua saptamani, Japonia a amenintat cu acordarea de licente de foraj companiilor private, in cazul in care China nu va comunica rezultatele propriilor forari din apele sale teritoriale.

Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Tokio, Hiroyuki Hosoda, a insistat ca momentul deciziei Ministerului Economiei nu are nici o legatura cu escaladarea tensiunilor cu China. "Pura coincidenta", sustine Executivul. Sunt slabe sperante ca vizita ministrului de Externe nipon Nobutaka Machimura la Beijing, programata pentru sfarsitul saptamanii, sa aduca lumina de la capatul tunelului in care au intrat de o saptamana relatiile chino-japoneze.

Potrivit analistilor, era de asteptat ca Japonia sa comute razboiul in plan economic. China insasi a avertizat Japonia, cu cateva ore inaintea anuntului oficial de la Tokio, sa se abtina de la "pasi unilaterali" in zona gazifera din Marea Chinei de Est. Beijingul a uzat mai intai de argumentul istoric, al manualelor scolare care denatureaza imaginea ocupatiei japoneze din 1941-1945.

Japonia are un conflict asemanator si cu Coreea de Sud, care nu s-a stins chiar daca premierul Yunichiro Koizumi a efectuat un pelerinaj de reculegere la Memorialul victimelor ocupatiei japoneze din Coreea. In China, Koizumi nu a efectuat un pelerinaj similar. Dupa izbucnirea crizei, primul-ministru chinez Wen Jiabao a atras atentia Japoniei "sa se gandeasca mai bine" la cererea sa pentru un loc permanent in Consiliul de Securitate.

ONU, in expectativa

Amenintarea Chinei cu un veto la candidatura Japoniei pentru un loc de membru permanent in Consiliul de Securitate a fost primita cu raceala de sursele diplomatice de la ONU, care sustin ca, oricum, reforma Consiliului de Securitate se afla in impas. Razboiul chino-japonez este mult mai vechi si se adauga la opozitia Italiei fata de candidatura Germaniei, a Pakistanului fata de candidatura Indiei si a Mexicului fata de candidatura Braziliei. Japonia este totusi singurul aspirant care are opozitia unui membru permanent al Consiliului.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.