China recunoaste pentru prima data ca revoltele anti-guvernamentale din Tibet au cuprins si alte regiuni ale tarii, informeaza CNN.

Agentia oficiala de presa Xinhua anunta ca „sunt inregistrate revolte si in regiunile invecinate Tibetului, in provinciile Sichuan si Gansu”. Agentia oficiala chineza ii acuza pe suporterii liderului tibetan Dalai Lama.

Administratia chineza este astfel nevoita sa trimita intariri si sa intensifice masurile de scuriatate din zona.

Convoaie militare se indreptau catre Tibet, iar din ce in ce mai multi soldati sunt prezenti in regiunile din vest, unde traiesc minoritati tibetane, potrivit unui martor, jurnalistilor si asociatiilor protibetane.

Georg Blume, de la cotidianul german Die Zeit, unul dintre ultimii jurnalisti occidentali care au fost expulzati din Lhassa, a vorbit despre o prezenta militara masiva in capitala tibetana. "Am vazut un convoi de cel putin 200 de camioane, cu 30 de militari fiecare dintre ele, deci aproximativ 6.000 de militari, in miscare, intr-o singura zi", a declarat Blume pentru BBC, inainte de a parasi Lhassa, in aceasta dimineata.

In vestul Chinei, un reporter BBC a vazut peste 400 de vehicule militare care se indreptau, in convoaie de pana la 80, catre Tibet. Unii soldati aveau arme automate, cu baionete, altii scuturi si alte echipamente folosite pentru a inabusi revoltele.

In acelasi timp, presiunile internationale s-au intensificat. Premierul britanic Gordon Brown s-a declarat dispus sa il intalneasca pe Dalai Lama in cursul urmatoarei vizite a acestuia la Londra, un anunt descris drept "profund ingrijorator" de Beijing. Brown a adaugat ca a discutat telefonic in cursul diminetii de ieri, cu omologul sau chinez Wen Jiabao.

"Premierul (chinez - n.red.) mi-a spus ca ar fi dispus sa lanseze un dialog cu Dalai Lama cu doua conditii, pe care Dalai Lama le-a indeplinit deja: sa nu sustina independenta completa a Tibetului si sa renunte la violenta", a explicat el.

Beijingul il acuza pe Dalai Lama ca a orchestrat protestele de vineri, din capitala tibetana, pentru a sabota Jocurile Olimpice de la Beijing, din luna august.

Ciocnirile din Lhasa s-au soldat cu 13 morti vineri, potrivit bilantului oficial. Tibetanii in exil vorbesc insa de 100 de morti, nu numai in Tibet, ci si in alte regiuni, unde manifestatiile s-au extins.

Manifestatiile au inceput in 10 martie, cu ocazia celei implinirii a 49 de ani de la revolta antichineza din Lhassa, din 1959.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.