Sute de pelerini, in special oameni in virsta, maicute si calugari s-au strins ieri, cu mult inaintea zorilor, pentru a fi primii care viziteaza mormintul Papei Ioan Paul al II-lea, din subteranele Bazilicii Sfintul Petru. In comparatie cu rindurile uriase de oameni care au adus un ultim omagiu defunctului Papa saptamina trecuta, numarul celor strinsi ieri la intrarea in Grotele Vaticanului, la ora 7.00, era destul de mic, insa de-a lungul intregii zile fluxul acestora a fost neintrerupt.
In momentul deschiderii barierelor, multimea s-a impartit in sase grupuri pentru a trece prin detectoarele de metale.

Credinciosii s-au perindat in liniste, inclinindu-se pentru citeva momente in fata mormintului. Unii pelerini s-au declarat dezamagiti de rapiditatea cu care au fost nevoiti sa vada mormintul, la indemnurile gardienilor, neavind la dispozitie nici macar timpul necesar pentru a spune o rugaciune. Multi sosisera inca de la 4.00 dimineata, de teama ca vor avea de infuntat aglomeratia zilelor precedente.

Numerosi pensionari din Roma si din sudul Italiei, dar si calugari veniti din toata lumea au tinut sa fie primii vizitatori ai dalelor de marmura alba sub care a fost depus, pe 8 aprilie, sicriul Suveranului Pontif. Cripta, sapata in pamint si proaspat varuita, seamana cu o chilie de manastire, iar piatra funerara poarta o inscriptie simpla, cu litere aurite: "Ioannes Paulus PP II", si deasupra "16 X 1978 - 2 IV 2005", data alegerii sale ca Papa si cea a mortii. Pe unul dintre pereti, la mica distanta de mormint, se afla un basorelief al Fecioarei cu Pruncul, inconjurati de ingeri.

Primele controverse

Desi a trecut aproape o saptamina de la funeraliile lui Ioan Paul al II-lea, "papamania" se face in continuare simtita, iar primele voci critice nu au intirziat sa apara. Astfel, un grup de intelectuali italieni de stinga au protestat fata de intentia primarului Romei, Walter Veltroni, de a reboteza Gara Termini, cea mai importanta din oras, cu numele "Ioan Paul al II-lea", afirmind ca o astfel de masura pune in primejdie caracterul laic al statului italian.

Cu o problema relativ asemanatoare se confrunta capitala poloneza Varsovia, unde bulevardul care poarta numele Papei Ioan Paul al II-lea "gazduieste" cel putin zece sex-shop-uri. Locuitorii cartierului respectiv s-au adresat de mai multe ori primariei pentru inchiderea magazinelor, insa municipalitatea a argumentat ca nu poate face nimic deoarece sex-shop-urile functioneaza in cladiri private. Magazinele erotice au tras insa obloanele saptamina trecuta, in seara de dinaintea funeraliilor Papei, cind bulevardul a fost invadat de mii de credinciosi purtind luminari aprinse.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.