Dupa ce expertii rusi au evaluat platforma continentala antarctica drept depozitara a aproximativ 51 miliarde de tone de hidrocarburi dar si a unor mari cantitati de diamante, uraniu si alte bogatii subterane, oficialii rusi au inceput sa dea tarcole acestor "binecuvantate" teritorii virgine.

Dupa vizita intreprinsa de prim-vicepremierul Serghei Ivanov saptamana trecuta, arhiepiscopul de Petropavlovsk si Kamtchatka, IPS Ignatius, a anuntat ca va face o calatorie la Polul Nord pentru a oficia o Liturghie ortodoxa, informeaza site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse din Franta.

IPS Ignatius va pleca spre Polul Nord la inceputul lunii aprilie cu ajutorul aviatiei militare ruse. El va fi insotit de trei preoti din cadrul arhiepiscopiei. Arhiepiscopul de Kamtchatka va avea asupra sa drapelul pe care alpinistii din Petropavlovsk l-au luat in calatoria lor pe varful Kilimandjaro, conform ziare.com.

Acest gest reia simbolistica expeditiilor facute de Rusia in Arctica in ultimii ani prin care aceasta a vrut sa demonstreze ca Polul Nord ar fi o prelungire a platoului continental care ii apartine. Expeditia rusa in Oceanul Arctic din 2007 a intentionat sa arate ca zona unde a fost infipt un drapel rus la o adancime de 4.000 de metri este o prelungire a platoului continental siberian, ceea ce justifica revendicarile Moscovei.

Culmea submarina a dorsalei Lomonosov, unde a fost infipt drapelul, este o "prelungire structurala a platformei continentale siberiene si nu este izolata in niciun fel de platoul rusesc", a declarat Viktor Poselov, seful Institutului de cercetari geologice marine, administrat de Agentia federala pentru utilizarea resurselor miniere (Rossnedra). Cu ajutorul a doua minisubmarine, o expeditie stiintifica rusa a plantat la acea data un drapel sub Polul Nord, la capatul unei expeditii prezentate ca o premiera de Moscova si care simbolizeaza ambitiile sale teritoriale asupra Arcticii si a hidrocarburilor sale.

Potrivit institutului, Rusia poate conta, cu aceste teritorii, pe o crestere a suprafetei sale de 1,2 milioane de kilometri patrati si, posibil, pe noua - zece miliarde de tone de combustibil. In 2002, Moscova a depus o cerere la Comisia ONU de drept maritim pentru a revendica aceste teritorii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.