In luna februarie, 425 de brazilieni au fost intorsi din aeroporturile spaniole, 30 dintre acestia, intr-o singura zi. Comportamentul autoritatilor spaniole a nemultumit opinia publica si guvernul brazilian. Acesta a decis sa aplice Criteriul de Reciprocitate, in baza caruia, recent, a fost refuzata intrarea in Brazilia a 25 de cetateni spanioli.

Ambasadorul spaniol in Brazilia, Ricardo Peidro, sustine ca Spania nu face decat sa respecte normele de intrare a strainilor in UE si neaga fatul ca brazilienii nu ar fi tratati corect. Diplomatul argumenteaza ca, dintre cei 24.370 de expulzati din Spania anul trecut, doar 3.083 au fost brazilieni, o cifra mai mica decat cea a altor returnati, cum ar fi marocanii.

Pentru societatea braziliana insa explicatia nu suna convingator. Cotidianul "Gazeta Mercantil" califica atitudinea ambasadorului iberic in putine cuvinte, dar de impact: "Ambasadorul Spaniei nu si-a cerut scuze". Cele mai dure critici au venit insa din partea Congresului Deputatilor, al carui mesaj, dupa cum publica ziarul spaniol "Publico", a fost: "Spania se comporta ca pe vremea conchistadorilor".

Expulzari dupa ureche

Citeste si:

Potrivit datelor oficiale ale Biroului de Imigrari din Spania, in 2007, peste 3.000 de brazilieni au fost intorsi de la granita spaniola. Recent, un intreg grup de 30 de brazilieni a fost expulzat intr-o singura zi.

Referindu-se la acest ultim incident, Marco Gadelha, presedintele Comisiei de Externe braziliene, a afirmat ca respectivii erau "tineri care mergeau la un congres stiintific".

Un alt exemplu de expulzare dupa ureche este cel al sociologului brazilian Pedro Luiz Lima, caruia i s-a refuzat intrarea in Spania, desi era asteptat sa sustina o conferinta. Unul dintre motivele oficiale oferite de autoritatile spaniole fata de aceasta inasprire a politicii de imigrare il constituie afluxul de prostituate din Brazilia, care, potrivit presei iberice, detin 80% din "piata" de profil.