Brazilienii sunt expulzati pe capete din Spania, iar ibericii nu mai sunt bine-veniti in tara latino-americana

In luna februarie, 425 de brazilieni au fost intorsi din aeroporturile spaniole, 30 dintre acestia, intr-o singura zi. Comportamentul autoritatilor spaniole a nemultumit opinia publica si guvernul brazilian. Acesta a decis sa aplice Criteriul de Reciprocitate, in baza caruia, recent, a fost refuzata intrarea in Brazilia a 25 de cetateni spanioli.

Ambasadorul spaniol in Brazilia, Ricardo Peidro, sustine ca Spania nu face decat sa respecte normele de intrare a strainilor in UE si neaga fatul ca brazilienii nu ar fi tratati corect. Diplomatul argumenteaza ca, dintre cei 24.370 de expulzati din Spania anul trecut, doar 3.083 au fost brazilieni, o cifra mai mica decat cea a altor returnati, cum ar fi marocanii.

Pentru societatea braziliana insa explicatia nu suna convingator. Cotidianul "Gazeta Mercantil" califica atitudinea ambasadorului iberic in putine cuvinte, dar de impact: "Ambasadorul Spaniei nu si-a cerut scuze". Cele mai dure critici au venit insa din partea Congresului Deputatilor, al carui mesaj, dupa cum publica ziarul spaniol "Publico", a fost: "Spania se comporta ca pe vremea conchistadorilor".

Expulzari dupa ureche

Potrivit datelor oficiale ale Biroului de Imigrari din Spania, in 2007, peste 3.000 de brazilieni au fost intorsi de la granita spaniola. Recent, un intreg grup de 30 de brazilieni a fost expulzat intr-o singura zi.

Referindu-se la acest ultim incident, Marco Gadelha, presedintele Comisiei de Externe braziliene, a afirmat ca respectivii erau "tineri care mergeau la un congres stiintific".

Un alt exemplu de expulzare dupa ureche este cel al sociologului brazilian Pedro Luiz Lima, caruia i s-a refuzat intrarea in Spania, desi era asteptat sa sustina o conferinta. Unul dintre motivele oficiale oferite de autoritatile spaniole fata de aceasta inasprire a politicii de imigrare il constituie afluxul de prostituate din Brazilia, care, potrivit presei iberice, detin 80% din "piata" de profil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.