Razboiul lansat in urma cu cinci ani de Statele Unite in Irak a pus capat regimului Saddam Hussein dar asteptarile si sperantele irakienilor nu s-au implinit.

Cotidianul aminteste ca pe 20 martie 2003, SUA, avand ca principal aliat Marea Britanie, a invadat Irakul cu scopul de a inlatura regimul lui Saddam Hussein de la putere. La acea vreme, Washingtonul a oferit comunitatii internationale doua motive pentru invazia Irakului: Saddam Hussein era suspectat ca detine arme de distrugere in masa si ca are legaturi cu gruparea terorista al-Qaeda. Ulterior, ambele ipoteze s-au dovedit a fi false, iar principalele justificari ale razboiului au fost demontate. Totusi, autoritatile americane au sustinut, in continuare, ca atacul a fost necesar pentru instalarea unui regim democratic la Bagdad.

Potrivit Ziua, coalitia, din care face parte si Romania, s-a achitat de prima parte a promisiunii, respectiv, a debarcat regimul Saddam Hussein si chiar a reusit capturarea si executia sa, dar democratizarea tarii se dovedeste, de cinci ani incoace, un pod prea indepartat pentru irakieni. Irakul ramane un camp de lupta, violentele de toate genurile continua sa indolieze tara.

Dupa cinci ani de razboi, in care si-au pierdut viata aproape 4.000 de militari si cel putin 80.000 de civili, Irakul se afla inca in instabilitate, dat fiind faptul ca economia este in dificultate, iar nivelul somajului este intre 25% si 50% din populatia activa, la o populatie totala de circa 25 de milioane de locuitori, informeaza Adevarul.

Serviciile de genul furnizarii de apa si electricitate nu au fost restabilite si cartiere intregi din Bagdad sunt in continuare complet private de curent electric.

Pe de alta parte, apelurile guvernului pentru revenirea in tara a refugiatilor, pentru ca acestia sa participe la reconstructia tarii, au ecouri slabe. Mai putin de 50.000 de refugiati s-au intors din Iordania si Siria, unde au ales sa se exileze peste doua milioane de irakieni.

Bush: 'America trebuie sa castige razboiul din Irak!'

Ieri, presedintele Bush a tinut un discurs in care a subliniat necesitatea ca trupele americane sa fie mentinute in Irak. Presedintele admite faptul ca discutiile pe marginea acestei teme sunt juste, dar insista ca prezenta SUA in Irak, ramane cruciala, arata CNN.

„Pentru mine raspunsul este foaret clar. Inlaturarea lui Saddam Hussein de la putere a fost cea mai buna decizie, iar acesta este un razboi pe care America poate si trebuie sa il castige”.

„Nimeni nu se impotriveste argumentului ca acest razboi ne-a costat mult si am pierdut mii de vieti, dar astfel de pierderi sunt inevitabile, daca ne gandim cat ne-ar costa o victorie a inamicilor in Irak”, a declarat George Bush, potrivit CNN.

Aproximativ 3.990 de militari americani au fost ucisi in Irak, iar conflictul a costat sute de miliarde de dolari. Potrivit lui Joseph Stiglitz, laureat la premiului Nobel de economie, conflictul ar putea costa Statele Unite circa 3.000 de miliarde dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.