Tarile care vor recunoaste independenta Kosovo nu vor putea "conta pe bune relatii" cu Serbia, a declarat astazi ministrul sarb de externe Vuk Jeremici, dupa anuntul recunoasterii de catre Bulgaria, Ungaria si Croatia, informeaza NewsIn.

"Nicio tara care alege aceasta directie nu poate conta pe bune relatii cu noi. Orice tara care recunoaste statul ilegal Kosovo incalca dreptul international", a declarat Jeremici, aflat la Atena, la sfarsitul unei intalniri cu omologul sau grec Dora Bakoyannis.

Bulgaria, Ungaria si Croatia au anuntat astazi ca vor recunoaste independenta Kosovo, intr-o declaratie comuna publicata simultan in cele trei capitale.

Potrivit textului declaratiei, cele trei guverne precizeaza ca decizia recunoasterii Kosovo a fost luata dupa o "analiza profunda" si are la baza concluziile reuniunii ministrilor de externe ai statelor UE din 12 si 18 februarie 2008, si ale Consiliului European din 14 decembrie 2007, relateaza Ziua.

Textul mai precizeaza ca declararea independentei Kosovo este un caz sui-generis si a survenit dupa esecul tuturor eforturilor depuse de comunitatea internationala de a gasi o solutie negociata intre Belgrad si Pristina, situatie in care modificarea statu-quo-ului a fost inevitabila.

Cotidianul adauga ca, potrivit documentului, ca cele trei state vecine vor sprijini eforturile Serbiei de a se integra in UE si in NATO, pentru a mentine stabilitatea si a construi democratia in Kosovo.

Cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii au recunoscut deja independenta Kosovo, cu exceptia Spaniei, Slovaciei, Romaniei si Ciprului, care refuza sa accepte acest lucru.

Grupul de reflectie International Crisis Group, citat de EVZ, avertizeaza ca daca Occidentul nu reactioneaza rapid, confruntarile dintre sarbi si albanezii din Kosovo risca sa degenereze intr-un conflict inghetat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.