De la primele plante instalate pe acoperisul primariei in urma cu sapte ani, in prezent in marele oras american exista echivalentul a 370 ha de gradini suspendate. Inspirata din programe similare din Europa, initiativa face din Chicago unul dintre orasele lumii din ce in ce mai bine situat in acest domeniu. Urmand exemplul autoritatilor municipale, intreprinderile private s-au prins in joc, "inverzindu-si" acoperisurile, in timp ce micii comercianti primesc ajutoare pentru a face acelasi lucru.

Suprafetele betonate, in special cele cu bitum negru, absorb si emit caldura, crescand in mod semnificativ costurile pentru reglementarea temperaturii cladirilor si cheltuielile de energie aferente. Or, gradinile suspendate ofera o racire naturala foarte importanta a imobilelor.

Potrivit imaginilor realizate de camere termice, in timpul unei zile noroase de vara temperatura acoperisului municipalitatii din Chicago era de 23,3 grade Celsius. La un imobil vecin, acoperit cu gudron negru, temperatura afisata era de peste 66 grade Celsius. In plus, in afara luptei contra supraincalzirii imobilelor in perioada de mari calduri, plantele permit filtrarea aerului si reducerea poluarii, fixand dioxidul de carbon.