Curtea Constitutionala a Turciei a inceput examinarea unei cereri de interzicere a Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere, acuzat ca actioneaza impotriva laicitatii statului.

Cei 11 membri ai curtii constitutionale au primit actul de acuzare de 162 de pagini, intocmit de procurorul Curtii de Casatie a Turciei, Abdurrahman YalIinkaya. Acesta acuza partidul la putere – al premierului Recep Tayyp Erdogan si al presedintelui Abudllah Gül – ca a devenit "un focar de activisti impotriva laicitatii", care vor sa faca din Turcia un stat islamic si sa distruga sistemul democratic. El cere interzicerea partidului si interzicerea din politica pentru cinci ani a 71 de membri marcanti ai formatiunii, intre care Erdogan si Gül.

Dupa primirea actului de acuzare, cei 11 judecatori ai Curtii Constitutionale trebuie sa numeasca un raportor care sa studieze dosarul, dupa care, la avizul acestuia, sa decida daca dosarul poate fi primit. Pana la pronuntarea unui verdict ar putea trece cateva luni.

Dar gestul procurorului Curtii de Casatie de a cere interzicerea partidului de guvernamant a amplificat dezbaterile deja aprinse din Turcia si risca sa provoace o criza politica.

"Poate Curtea Constitutionala va indeparta riscul ca Turcia sa se acopere de rusine si va respinge acest dosar", a declarat vicepresedintele formatiunii vizate – Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP), in timp ce premierul Erdogan si-a convocat juristii la o reuniune cu usile inchise.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.