Independenta proclamata unilateral de Kosovo a determinat relansarea dezbaterii pe tema autonomiei teritoriale a maghiarilor din provincia sarba Voivodina, relateaza ziarul "Dnevnik".

Coalitia maghiara din provincie vrea sa beneficieze de aceleasi solutii care se vor gasi pentru statutul comunitatii sarbe din Kosovo. Ea are in vedere autonomia personala si drepturile culturale, ce sunt deja garantate de Constitutia Serbiei, dar si o autonomie teritoriala in cadrul Voivodinei. Discutii pe aceasta tema se vor purta si la Budapesta, in 19 martie, la urmatoarea intrunire a Consiliului Maghiar pentru Autonomie din Bazinul Carpatic, unde vor participa si reprezentanti ai minoritatilor maghiare din Voivodina si Romania, informeaza ziarul "Dnevnik", preluat de "Le Courrier des Balkans".

Desi, potrivit lui Istvan Pasztor, liderul Aliantei Maghiarilor din Voivodina (SVM) ''Chestiunea autonomiei este definita de lege, ea trebuie sa se puna la nivelul Serbiei, iar legile nu pot fi adoptate decat de parlamentul Serbiei'', in realitate, cele trei partide care alcatuiesc Coalitia maghiara - Partidul Democrat al Maghiarilor din Voivodina, Comunitatea Democratica a Maghiarilor din Voivodina si Alianta Democratica a Maghiarilor din Voivodina - au format o comisie in vederea elaborarii unei conceptii comune privind autonomia maghiara, noteaza ziarul "Dnevnik", consultat de Rompres.

Raportul pe care il va prezenta aceasta comisie va trebui sa precizeze, pana la 15 aprilie, ideile celor trei partide privind autonomia personala, reprezentarea parlamentara si proportionala a minoritatilor, autonomia privinciei Voivodina si descentralizarea administratiei locale, precum si perspectiva unei autonomii teritoriale pe baze etnice pentru maghiarii din Voivodina si crearea unui district public si administrativ cu majoritate maghiara. Aceste ultime puncte au fost in mod expres respinse cu prilejul alegerilor prezidentiale din Serbia, insa Pasztor se arata hotarat sa ''Nu renuntam la pozitia noastra care este aceea ca solutiile pozitive care se vor gasi pentru minoritatea sarba din Kosovo trebuie sa intre in corpul legislativ al Serbiei si sa se aplice si minoritatilor din Serbia, in principal comunitatii maghiare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.