China a declansat o vasta operatiune de securitate menita sa inabuse protestele din enclavele din Tibet.

Dupa ce trupele regimului comunist au impiedicat protestele din capitala provinciei, Lhasa, parvin relatari potrivit carora au inceput manifestatii si in regiunile invecinate.

In capitala tibetana Lhasa politia a patrulat strazile intr-o evidenta desfasurare de forte, efectuand si perchezitii din casa in casa. Liderii exilului tibetan afirma ca cel putin 80 de persoane au fost ucise in valul de confruntari.

Se mentin restrictiile de circulatie iar martorii oculari afirma ca populatia prefera sa ramana in locuinte, de teama unor represalii. Guvernul le-a dat un ultimatum protestarilor, cerandu-le sa se predea inaintea incheierii zilei de luni.

Exista temeri ca dupa trecerea termenului limita se va trece la arestari in masa.

Televiziunea de stat din China a prezentat imagini cu cladiri in flacari in Lhasa, iar locuitorii orasului spun ca sunt inca marcati de aceste incidente.

Manifestatiile tibetanilor reprezinta cea mai serioasa provocare din ultimele doua decenii pentru guvernul comunist de la Beijing. Acesta insista ca situatia e sub control, insa afirmatiile oficiale sunt contrazise de desfasurarea de forte din strada si de relatarile potrivit carora protestele s-au extins si in alte enclave tibetane.

Incidentele survin cu doar cateva luni inaintea organizarii la Beijing a Olimpiadei de vara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.