Departamentul National al Migratiilor din Argentina a dezvaluit ca a ars documentele de intrare in tara a liderilor celui de-al III-lea Reich, Adolf Eichmann si Josef Mengele, si a altor 66 de nazisti fugiti din Europa.

De asemenea, a deconspirat ca unele din aceste arhive au fost donate unei asociatii de surdomuti pentru a fi vandute ca hartie reciclabila, relateaza "El Mundo".

Departamentul Natio­nal al Migratiilor, care este un organism public, a subliniat ca distrugerea arhivelor privitoare la liderii nazisti a avut loc in timpul regimurilor de dinaintea venirii la putere a presedintei Cristina Kirchner si a sotului ei, ex-presedintele Nestor Kirchner.

Motivul invocat pentru arderea documentelor este "lipsa de spatiu" pentru pastrarea acestora in vechile birouri pe care le-a posedat in capitala argentiniana. Responsabilii organismului spun ca au fost pastrate totusi documentele pe care criminalii de razboi le-au prezentat la debarcarea lor la Buenos Aires: Eichmann a venit cu un pasaport italian fals pe numele Riccardo Klement, la 14 iulie 1950, iar Mengele s-a prezentat drept Gregor Helmut, la sosirea cu vasul "North King", pe data de 20 iunie 1949. Ex-ofiterul SS Erich Priebke a debarcat in portul argentinian cu un pasaport leton pe numele Otto Pappe, la 14 noiembrie 1948.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.