Ministrul american de Externe Condoleezza Rice si ministrul Apararii Robert Gates s-au deplasat ieri la Moscova pentru discutii cu omologii lor rusi.

Principalul punct pe agenda va fi planul american privind instalarea unui scut anti-racheta in Polonia si Republica Ceha, plan caruia Rusia i se opune categoric. Dupa cum transmite corespondentul BBC, planul american de a construi un sistem anti-racheta amplasat in Polonia si Republica Ceha continua sa fie aspru condamnat de Kremlin, multi considerand in Rusia ca el reprezinta o amenintare pentru tara lor.

Desi presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, ieri, ca a primit un "document serios" din partea omologului sau american, George W. Bush, care ofera perspectiva unor progrese in relatiile bilaterale, atat oficialii rusi, cat si cei americani se aratau a fi sceptici in privinta rezultatelor noilor discutii pe tema scutului antiracheta, agentiile de presa anticipand ca Moscova ar putea testa nervii delegatiei de la Washington, pretinzand propuneri mult mai consistente, relateaza Ziua.

Nici Robert Gates nu s-a aratat foarte optimist priviind progresele discutiilor pe aceasta tema. De asemena el a precizat ca Washingtonul nu va acorda Rusiei dreptul de veto in privinta proiectului sau militar din estul Europei. "In acest moment nu m-as entuziasma prea tare, la un moment dat va trebui ca si rusii sa lase de la ei", a spus ministrul american al apararii, conform Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.