Politistii ONU desfasurati la Kosovska Mitrovita au primit ieri ordin sa se retraga din nordul localitatii, in urma celor mai violente incidente produse dupa proclamarea independentei Kosovo, care s-au soldat cu peste 100 de raniti, informeaza EVZ.

„Politia se retrage din nordul orasului Kosovska Mitrovita“, a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, un oficial ONU.

In urma ciocnirilor din Mitrovita, survenite in urma unei operatiuni a politiei pentru evacurea sarbilor care ocupasera de vineri doua tribunale ONU, 38 de membri ai fortelor de ordine internationale si 80 de sarbi au fost ranit

Politistii ONU si trupele NATO au fost atacati de catre sarbii din nordul Kosovo, in timp ce-i transporta pe cei 53 de sarbi care ocupasera de vineri sediul unui tribunal ONU din orasul dominat de minoritatea sirba, dar sub autoritate kosovara, relateaza Cotidianul.

Arestarea s-a produs fara incidente, dar in fata sediului s-au strins 200-300 de protestatari care „au inceput sa arunce pietre si cocktailuri Molotov“, a declarat purtatorul de cuvint al politiei kosovare, Veton Elshani. Ulterior, convoiul ONU care ii transporta pe arestati a fost atacat si unii dintre acestia au reusit sa evadeze. Masini ale ONU si NATO au fost incendiate de protestatarii sirbi. Politistii s-au retras, lasind controlul situatiei in mana trupelor NATO, care au reusit sa restabileasca securitatea in zona.

Ziua noteaza ca manifestantii cer ca tribunalele sa fie plasate sub autoritatea statului sarb, care nu recunoaste independenta Kosovo proclamata la 17 februarie.

„Deplangem atacul impotriva politiei ONU si a KFOR si facem apel la retinere“, a declarat un purtator de cuvant la Comisiei Europene, Amadeu Altafaj, potrivit EVZ. „Violenta este inacceptabila“, a subliniat el. La randul sau, presedintele sarb, Boris Tadici, a cerut reprezentantilor MINUK si KFOR sa nu faca uz de forta contra etnicilor sarbi, pentru a nu provoca o escaladare a conflictelor pe intreg teritoriul Kosovo.

Ministrul sarb pentru Kosovo Slobodan Samardzici a cerut ONU sa elibereze sarbii arestati de fortele internationale ieri, a anuntat agentia Tanjug. "Trebuie mentinuta ordinea si stabilitatea si este nevoie de cooperare. Cerem eliberarea acestor persoane si rezolvarea problemelor (...) prin acorduri si discutii", a declarat Samardzici.