Procurorii turci cer scoaterea in afara legii a partidului de guvernamint, periclitind sansele tarii de a deveni membru UE.
Curtea de Casatie din Turcia a demarat o procedura de interzicere a Partidului Justitie si Dezvoltare (AKP), de guvernamint, sub acuzatia de promovare a unor activitati impotriva laicitatii statului. Procurorul Abdurrahman Yalcinkaya, numit in functie cu sprijinul partidelor seculariste, a cerut si excluderea din viata politica a presedintelui turc Abdullah Gul si a premierului Recep Tayyip Erdogan, ambii fiind membri AKP.

Premierul turc a denuntat initiativa procurorului drept una „indreptata impotriva vointei natiunii“, precizind ca partidul sau a primit 16,5 milioane de voturi la alegerile din 2006, devenind primul partid politic turc care reuseste sa guverneze fara a avea nevoie de o coalitie. Mai mult, guvernarea Erdogan a deschis negocierile de aderare la UE si a adus Turciei o crestere economica record, de 7%. Actualul guvern a primit si sprijinul UE, si al SUA. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a cerut simbata justitiei turce sa „nu se amestece in politica democratica“, el sperind ca „acest incident nu va consuma prea multa energie politica pentru ca reforme legate de integrarea in UE sa nu fie intirziate“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.