In urma confruntarilor dintre demonstrantii tibetani si autoritatile chineze, care s-au soldat cu 80 de morti, Dalai Lama acuza China de 'genocid cultural'.

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a declarat pentru BBC, ca se teme sa nu fie ucisi si mai multi oameni in cazul in care Beijingul nu isi schimba politica fata de Tibet, facand apel la autoritatile chineze sa manifeste retinere si intelegere fata de aspiratiile populatiei tibetane.El a negat ca ar fi ordonat desfasurarea demonstratiilor si a spus ca ar trebui declansata o ancheta internationala asupra actiunilor Chinei, pe care a acuzat-o de "genocid cultural".

Potrivit Hong Kong Cable TV, citat de Cotidianul, manifestatiile antichineze au continuat si duminica cand trupele chineze au intrat in forta in capitala Regiunii Autonome Tibet, Lhasa, cu 200 de vehicule militare, fiecare cu cite 40-60 de militari inarmati. Guvernul tibetan in exil sustine ca numarul victimelor se ridica la 80, printre care 26 de persoane ucise simbata linga inchisoarea Dratchi, iar altele in apropierea templului budist Ramoche, a unei moschei si a unei catedrale.

Autoritatile chineze au anuntat doar zece morti, dintre care citiva oameni de afaceri arsi de vii. Demonstrantii au incendiat magazine detinute de chinezi si au aruncat cu pietre in politie. Guvernul chinez a declarat „razboi popular“ insurgentilor, iar autoritatile locale au cerut protestatarilor sa se predea pina la miezul noptii de duminica spre luni, promitindu-le clementa.

La cateva ore dupa ce autoritatile comuniste au anuntat declansarea "raz­boiului popular impotriva insurgentilor din Tibet", Dalai Lama a cerut comu­nitatii internationale sa boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing, datorita crimelor recente ale regimului comunist, informeaza Adevarul.

Presedintele Comitetului Olimpic International, francezul Jacques Rogge, a declarat ca nu sustine ideea boicotarii JO, deoarece acest lucru ar penaliza "sportivii care nu au nicio vina". Cu toate acestea, unii sportivi celebri se gandesc sa boicoteze JO. "Multe vedete ale sportului au retineri in privinta Jocurilor Olimpice. Unii se gandesc chiar sa renunte la participare", a declarat Thomas Bach, presedintele Comitetului Olimpic german.

Potrivit Ziua, secretarul american de stat Condoleezza Rice le-a cerut sambata autoritatilor chineze sa actioneze cu retinere in ceea ce-i priveste pe protestatarii din Tibet, scrie Associated Press. "Sunt profund indurerata sa aflu ca demonstratiile de vineri din Lhasa, care au debutat pasnic, s-au soldat cu decese si sunt ingrijorata ca violentele par sa continue", a spus oficialul de la Washington adaugand ca face un apel catre Beijing sa-i elibereze pe demonstrantii arestati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.