Uniunea Europeana si Statele Unite au ajuns la un compromis in chestiunea negocierilor privind vizele pentru America.

Washingtonul va negocia direct cu Uniunea Europeana in problema ridicarii vizelor dar in acelasi timp va putea discuta si cu fiecare stat membru in parte.

Oficialii Uniunii Europene criticasera acordurile privind ridicarea vizelor incheiate individiual cu Statele Unite de unele tari membre ale Uniunii, cum ar fi Estonia si Letonia.

De fapt, vizele pentru America sunt o problema mai ales in fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004.

Statele Unite au permis ridicarea regimului de vize numai pentru tarile care au putut oferi garantii de securitate.

Ministrul pentru securitate interna al Statelor Unite, Michael Chertoff, a declarat ca Washingtonul nu favorizeaza anumite tari cand ia decizii privind regimul vizelor.

"Vom trata fiecare stat in mod egal. Nu va exista discriminare intre asa numita veche Europa si cea noua, standardele vor fi aceleasi. Evident, nu toate statele vor putea indeplini acelasi standard in acelasi timp si deci vor fi diferente in privinta momentului in care va fi anulat regimul vizelor”, a precizat oficialul american.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat ca obiectivul este ca fiecare tara din Europa sa fie inclus in programul de anulare a vizelor pentru Statele Unite.

“Scopul nostru este ca toate statele membre ale Uniunii Europene, indiferent ca sunt membre mai vechi sau mai noi, sa intre in programul american de ridicare a regimului vizelor foarte curand. si in acest scop avem un plan de actiune ambitios dar realist", a precizat Franco Frattini.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.