Mai multe persoane au murit vineri in Lhassa, care s-au soldat si cu mai mult de zece raniti, potrivit centrului pentru urgente medicale din capitala Tibetului, relateaza NewsIn.

"Exista morti", a spus un angajat al centrului. "Suntem foarte ocupati cu ranitii, sunt multi", a adaugat sursa.
Aproximativ 200 de persoane conduse de calugarii budisti au manifestat astazi si in Xiahe, un oras din regiunea tibetana din nord-vestul Chinei.

Manifestantii, dintre care unii aveau drapele tibetane, au fost blocati de fortele de ordine in fata biroului de securitate publica din orasul aflat in provincia Gansu. Circa 100 de scutieri au reusit apoi sa disperseze manifestatia si sa-i determine pe calugari sa se retraga spre manastire, fara a folosi violenta.

Potrivit Adevaru, de la inceputul saptamanii, calugari budisti manifesteaza in Tibet, in regiunile din apropiere, precum si in alte tari pentru a marca implinirea a 49 de ani de la revolta din Lhasa, care a dus la exilarea lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor.

Potrivit martorilor oculari si a turistior strain, contactati telefonic de AFP, protestatarii au incendiat magazine, masini, vehicule militare si un autocar iar acum orasul este incercuit de militari si de fortele de ordine.

EVZ informeaza ca ambasada SUA din Lhasa a afirmat ca a primit rapoarte potrivit carora in oras se trag si focuri de arma, sfatuindu-i pe cetatenii americani sa nu-si paraseasca locuintele. „Afara este haos. Oamenii au incendiat masini, motociclete si autobuze. Este fum peste tot, si se arunca cu pietre in ferestre. Suntem speriati“, a declarat pentru Reuters un rezident al capitalei tibetane, prin telefon.

„Nu mai sunt doar calugarii. Lor li s-au alaturat mai multi localnici. Sunt proteste peste tot“, a spus un alt tibetan. Aceasta eruptie de violente s-a produs in pofida afirmatiilor repetate ale statului chinez, potrivit caruia tibetanii sunt fericiti de „imbunatatirea“ traiului lor sub administratia Beijingului, amenintand cu umbrirea apropiatelor Jocuri Olimpice.

Tsering Tashi, reprezentant al liderului spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, a facut un apel la comunitatea internationala sa-i ajute pe tibetani."Demonstranti pasnici sunt atacati cu focuri de arma. E foarte ingrijorator. Fac apel la comunitatea internationala si la mass media sa vina in ajutorul tibetanilor", a spus Dalai Lama, potrivit BBC

Se crede ca este cea mai mare demonstratie impotriva administratiei chineze organizate de tibetani in ultimii 20 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.