Un yemenit a acuzat agentii americani ca l-au supus la diferite forme de tortura in cursul celor aproape trei ani pe care si i-a petrecut in inchisori secrete ale CIA, potrivit unei marturii prezentate vineri de organizatia Amnesty International, inormeaza NewsIn.

Khaled Abdou Ahmed Saleh al-Maqtari, in varsta de 31 de ani, a fost arestat de militarii americani la Falluja, in Irak, in ianuarie 2004, impreuna cu alte 60 de persoane, potrivit organizatiei pentru apararea drepturilor omului cu sediul la Londra.

Barbatul a fost transferat apoi in inchisoarea irakiana Abu Ghraib, unde a facut parte dintre "detinutii-fantoma". Al-Maqtari a descris pentru Amnesty violentele, privarile de somn, pozitiile de stres, sedintele de intimidare cu caini, hipotermiile provocate si alte forme de tortura la care a fost supus.

Saleh al-Maqtari a povestit ca la un moment dat a fost batut de trei persoane intr-o camera mica, a fost obligat ca stea in picioare, dezbracat, pe un scaun, in fata unei instalatii de climatizare puternice, cu o lada plina de sticle cu apa in maini. Potrivit marturiilor sale, a fost scufundat in mod frecvent in apa rece, ceea ce il facea sa tremure atat de tare incat abia putea sa stea in picioare. Anchetatorii il legau cu capul in jos, cu mainile prinse cu catuse la spate, si foloseau un sistem de scripeti pentru a-l scufunda si ridica din apa.

Dupa noua zile de interogatorii la Abu Ghraib, Al-Maqtari a fost transferat apoi in Afganistan, la bordul unui zbor secret al CIA, potrivit Amnesty International, care asigura ca a descoperit urmele unui plan de zbor care se potriveste cu declaratiile yemenitului.

Acolo, prizonierul a fost supus si altor rele tratamente: izolare, privare de somn, expunere la frig sau la caldura, purtarea prelungita de lanturi, pierderea simturilor provocata de lumina sau de zgomote.

La sfarsitul lunii aprilie 2004, Al-Maqtari au fost transferat catre o alta inchisoare secreta a CIA, posibil in Europa de Est, potrivit Amnesty. Acolo a fost detinut timp de 28 de luni, inainte de a fi trimis inapoi in Yemen unde a ramas in detentie pana in mai 2007.

"In niciun moment din cele 32 de luni de detentie a lui Khaled al-Maqtari nu i s-a spus unde este si nici de ce", a declarat Anne Fitzgerald, consilier special al organizatiei pentru apararea drepturilor omului. "Nu a avut acces nici la avocati, nici la familia sa, nici la Comitetul International al Crucii Rosii, la nimeni altcineva cu exceptia personalului implicat in interogatoriile sale, detentie si transfer. Este, in mod clar, o incalcare a obligatiilor internationale din partea Statelor Unite", a afirmat ea.

Potrivit Reuters, Amnesty spune ca al-Maqtari a ramas cu sechele fizice si emotionale si "a expectorat in continuu mucus si sange" pe durata intervievarii sale de catre cercetatorul organizatiei. Amnesty cere Statelor Unite sa investigheze acuzatiile yemenitului, sa-si asume responsabilitatea si sa-l despagubeasca.

Presedintele Bush a confirmat pentru prima data in septembrie 2006 ca Statele Unite au un program de inchisori secrete pentru suspectii de teorism. Washingtonul si-a aparat aceasta practica, spunand ca mai putin de 100 de prizonieri, inclusiv membri importanti din al-Qaida, au fost detinuti in asemenea facitilitati si ca ei au fost sursa unor informatii vitale, in timpul interogatoriilor, care au permis autoritatilor sa previna atacuri.

Bush spunea in septembrie 2006 ca in aceste inchisori nu se mai afla niciun detinut, dupa ce 14 presupusi teroristi "valorosi" au fost transferati la Guantanamo Bay. Amnesty sustine insa ca programul inchisorilor secrete nu a fost oprit si ca un alt "detinut de mare valoare", Abd al-Hadi al-Iraqi, a fost transferat din custodia CIA la Guantanamo Bay chiar anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.