Analistii considera ca anul 2007 a marcat inceputul sfarsitului dominatiei tarilor europene asupra fostelor colonii istorice de pe cel mai sarac continent .

Tarile batranului continent pierd teren in Africa, locul lor fiind luat de China, India, chiar Emiratele Arabe Unite. Mostenirea coloniala incepe sa nu mai fie parte a identitatii africane, iar institutiile de tip european de pe continentul negru ar putea intra curand in criza de legitimitate.

In general, Africa nu este vazuta cu ochi buni in presa din Europa. In Kenya, falsificarea alegerilor a dus la tulburari etnice. In Africa de Sud, tensiunile politice au dus la promovarea populistului Jacob Zuma in fruntea Congresului National African.

Aceste eve­nimente, printre altele, dau impresia ca insusi modelul statelor africane este in pericol, nemaivorbind despre eternele probleme ale unor tari precum Sudan, Somalia sau Congo. Nici Europa nu este bine vazuta de presa africana.

Presiunea exercitata de Uniunea Europeana asupra guvernelor africane pentru a semna noi acorduri privind comertul liber, continua cri­za legata de migratia ilegala si reticenta institutiilor europene de a trata cu corespondentele africane au creat impresia ca Europa nu este un partener demn de incredere pentru un continent care cauta sa-si redefineasca locul in lume. Aceasta criza reciproca de perceptie intre Africa si Europa este reala si 2007 ar putea fi anul in care continentul european a pierdut dominatia pe care a avut-o candva asupra continentului negru.

Pierderea acordurilor de liber schimb

Controversa privitoare la comertul liber si Acordurile de Parteneriat Economic (EPA) nu reprezinta principala sursa a neincrederii mutuale intre cele doua continente. Sub influenta Organi­za­tiei Mondiale a Co­mer­tului, care a dorit sa demonteze sistemul de comert pre­fe­ren­tial pen­tru 78 de foste colonii eu­ro­pene, UE a decis ca sfarsitul lui 2007 sa devina termenul final pentru semnarea de acorduri de liber schimb in ambele directii.

Acestea ar fi insemnat o deschidere totala a pietelor europene si deschiderea a 80% din pietele africane dupa o perioada de tranzitie de zece ani. Sistemul a fost respins de multe state din Africa. Guvernele locale se temeau de pierderea veniturilor provenite din taxele vamale, care insemnau circa un sfert din castigurile statelor africane, iar comunitatile de afaceri se temeau de competitia neloiala a importurilor europene subventionate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.