Reprezentantii celor trei regiuni separatiste, Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria au participat ieri la audierile privind recunoasterea independentei, organizate in Duma de Stat, Camera inferioara a parlamentului rus.

Aflat la Moscova pentru a sustine cauza independentei, liderul transnistrean Igor Smirnov a ridiculizat declaratiile lui Vladimir Voronin referitoare la o intelegere intre Chisinau si Moscova privind reintegrarea Transnistriei in Republica Moldova. „Nu poate fi nici un fel de stat comun, poporul nostru a spus-o clar... In 2006, la referendum, 97% din alegatori au spus: sintem cu Rusia. Pentru noi aceasta e lege, jocurile s-au terminat. Am citit interviul lui Voronin in avion, cind zburam spre Moscova. Am ris atit de mult, incit ma gindeam ca insotitoarea de bord imi va face observatie”, a declarat Smirnov, potrivit Cotidianul.

Andrei Stratan, Ministerul de Externe de la Chisinau, nu a avut o reactie oficiala la intentia Dumei de a organiza audierile, precizand ca autoritatile vor reactiona abia dupa incheierea audierilor.

In schimb Georgia a catalogat initiativa rusa drept „o provocare extrem de grava care incurajeaza separatismul si adinceste tensiunile in zonele de conflict”.

Potrivit analistilor georgieni, Rusia se foloseste de cele doua republici separtiste pentru a santaja Georgia si NATO. Recent, ambasadorul rus la NATO a avertizat ca Abhazia si Osetia de Sud vor declansa „adevarata secesiune” daca Georgia va primi statutul de candidat la aderare, la Summitul de la Bucuresti. De altfel, si presedintele Voronin a mentionat ca o parte din pretul cerut de Rusia pentru redobindirea Transnistriei este garantia ca Moldova nu va adera la NATO.

Presedintele Comisiei pentru Afacerile CSI din Duma rusa, Aleksei Ostrovski, a precizat ca in legislativul rus exista forte politice care sustin recunoasterea independentei regiunilor separatiste, transmite Mediafax, citat de Ziua. "In contextul schimbarii situatiei geopolitice de pe planeta, putem avea o noua abordare fata de situatia din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. Participantii la dezbaterea din Duma de Stat au opinii diferite fata de modul in care ar trebui solutionata problema. Unii doresc recunoasterea imediata a independentei regiunilor separatiste, altii se opun independentei", subliniaza Ostrovski.

Adevarul adauga ca, parlamentarii rusi s-au pronuntat si pentru sprijinirea participarii reprezentantilor celor trei republici separatiste in toate organizatiile si forurile internationale la care se discuta interesele lor. Deputatii au examinat patru versiuni ale proiectului de rezolutie ce urma sa fie votata in Duma de Stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.