Se presupune ca volumul contine informatii secrete transmise de autoritatile sarbe Tribunalului de la Haga despre arestarea suspectilor de crime de razboi

Retrasa abia de cateva luni din functia de procuror general al Tribunalului Penal International de la Haga, Carla del Ponte risca sa starneasca un scandal international prin publicarea unei carti care se anunta, inca de pe acum, la fel de controversata ca romanul "Codul lui Da Vinci", informeaza postul sarbesc B92, preluat de "Courrier des Balkans".

Cartea lui del Ponte cuprinde numeroase dezvaluiri privind cautarea criminalilor de razboi si produce indignare in randul autoritatilor Serbiei. Guvernul sarb apreciaza ca lucrarea "Vanarea. Eu si criminalii de razboi" ar putea compromite operatiuni aflate inca in derulare si a adresat deja ONU si Tribunalului Penal International de la Haga o scrisoare de protest.

Potrivit unor informatii neoficiale, cartea "Vanarea. Eu si criminalii de razboi" care va aparea in Italia in jurul datei de 20 martie prezinta toate detaliile privind cautarea fugarilor, indeosebi informatii inedite care descriu intalnirile oficiale sau secrete cu lideri si sefi ai serviciilor sarbe. Se pot afla astfel multe lucruri despre modul in care acestia au angajat actiuni vizand arestarea lui Ratko Mladiae si Radovan Karadziae.

Cotidianul "Blic" a dezvaluit de pilda ca in cartea lui Del Ponte se prezinta deplasarile celor doi si ajutoarele de care beneficiaza acestia si se ofera detalii privind arestarea generalului sarb Zdravko Tolimir, la 31 mai 2007, confirmand ca a fost intr-adevar arestat la Belgrad, si transferat ulterior in Republica Srpsk.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.