Secretarul de stat american, Condoleezza Rice a recunoscut, ieri, la aproape cinci ani de la declansarea razboiului din Irak, ca administratia Bush ar fi trebuit sa se implice mai devreme in construirea statului irakian, relateaza NewsIn.

"Da, am invatat ca este cu adevarat important sa ii putem ajuta pe altii sa isi construiasca statul lor, sa ii ajutam sa isi construiasca natiunea", a declarat Rice in fata unei comisii a Congresului. Secretarul de stat american a raspuns astfel unui politician care a intrebat-o daca administratia si-a schimbat pozitia fata de chestiunea controversata a eforturilor americane de "construire a statului" in strainatate.

"Insa acesta este un lucru care trebuie facut de civili", a adaugat Rice, care a fost consiliera pentru securitate nationala la Casa Alba in timpul declansarii razboiului din 2003.

Presedintele Bush a refuzat la acea vreme sa-i dea armatei americane misiunea de a-i ajuta pe irakieni sa isi construiasca institutiile, afectate de dictatura lui Saddam Hussein, incredintand chestiunea irakiana secretarului apararii, Donald Rumsfeld.

"Nu cred ca trebuie sa le cerem militarilor nostri sa faca ceea ce noi numim construirea tarii. Cred ca trebuie sa le cerem sa lupte si sa invinga", a declarat Bush, in timpul unei dezbateri electorale din octombrie 2001, intrebat in legatura cu situatia din Somalia.

Rice, care era la acea vreme unul dintre cei mai apropiati consilieri ai lui Bush, s-a opus de asemenea acestei idei. "Efectuarea de activitati administrative si de politie ar reduce capacitatea Statelor Unite de a face ceea ce trebuie sa faca. Nu avem nevoie ca divizia aeropurtata 82 sa insoteaasca micutii la scoala", a declarat ea la acea vreme, pentru New York Times.

Rice a aparat miercuri in fata Camerei Reprezentantilor proiectul de buget 2008-2009, care prevede 249 de milioane de dolari pentru infiintarea a 351 de posturi de diplomati, special insarcinati cu "constructia statului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.