Propunerea privind depunerea juramintului de credinta fata de regina si de tara de catre toti tinerii britanici, la implinirea a 18 ani, este criticata atit de scotieni, cit si de galezi si de nord-irlandezi.

Fostul procuror general britanic Lord Goldsmith a propus ca din 2012, cind Jocurile Olimpice se vor organiza la Londra si se vor sarbatori 60 de ani de domnie a reginei, sa fie introdusa o zi nationala a Marii Britanii.

De asemenea, ceremoniile de acordare a cetateniei britanice ar trebui extinse in rindul tuturor absolventilor de liceu la implinirea virstei de 18 ani, ele cuprinzind un juramint fata de regina si de tara. Goldsmith a mai sugerat acordarea unor recompense pentru incurajarea participarii civice, cum ar fi reduceri de taxe pentru cei ce se implica in munca voluntara pe plan local, reduceri de taxe la facultate pentru studentii care muncesc in folosul comunitatii, crearea unei liste a „cetatenilor nationali“ si a unei liste de onoare pentru „cetatenii activi“.

Politicieni nationalisti din Tara Galilor si Scotia au reactionat deja, criticind planul lui Goldsmith si sustinind ca-l vor bloca. Un politician nationalist din Irlanda de Nord a spus ca orice incercare de a forta introducerea unui juramint fata de regina Marii Britanii si fata de Regatul Unit ar provoca divizare si ar fi periculos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.