Amiralul William Fallon, comandantul celor doua razboaie purtate de Statele Unite in Irak si Afganistan, a demisionat marti, dupa ce a fost descris intr-un articol drept un categoric opozant al politicii lui George W. Bush fata de Iran, relateaza NewsIn.

Demisia sa a suscitat imediat numeroase reactii, mai ales din partea democratilor din Congres, care au sugerat ca modul sau deschis de a vorbi l-a costat postul. Secretarul apararii, Robert Gates, a anuntat ca a acceptat demisia "cu reticenta si regret".

Demisia amiralului intervine la cateva zile dupa publicarea unui articol in Esquire, care spune ca acesta este in dezacord cu pozitiile beligerante ale administratiei Bush pe tema Iran. Fallon a justificat plecarea subliniind ca "recentele articole care sugereaza o diferenta intre opiniile mele si obiectivele politicii presedintelui au distras atentia intr-un moment critic si au franat eforturile comandamentului din regiune". "Nu cred ca exista diferente semnificative intre opiniile sale si cele ale administratiei", a comentat Gates.

Intrebat despre afirmatia din Esquire, potrivit careia demisia lui Fallon inseamna ca Washingtonul se pregateste sa declare razboi Iranului, Gates a spus ca "este pur si simplu ridicol".

Fallon, care se retrage din fortele militare dupa 42 de ani de serviciu, "va fi dificil de inlocuit, este extrem de talentat si are o viziune strategica rar intalnita", a spus Gates. Amiralul va fi inlocuit de la 31 martie de generalul Martin Dempsey, vicecomandantul operatiunilor militare in Orientul Mijlociu. Bush l-a omagiat pe Fallon, un om care "si-a servit tara cu onoare, hotarare si devotament" timp de 40 de ani si caruia ii revine "un merit considerabil pentru progresele" din Irak si Afganistan.

Candidatul republican la prezidentialele din noiembrie, John McCain, l-a omagiat si el pe Fallon, subliniind ca sub comanda sa "situatia din Irak s-a ameliorat spectaculos". In tabara democrata, omagiile la adresa amiralului au fost insotite de critici fata de administratia Bush.

Hillary Clinton a spus ca "Fallon reprezenta vocea ratiunii intr-o administratie care a folosit un discurs provocator fata de Iran", adaugand ca spera ca succesorul sau in functie sa impartaseasca punctul de vedere al amiralului "al unei politici echilibrate fata de Iran".

"Cer ca membrii comisiei fortelor militare din Senat sa organizeze o audiere pe tema circumstantelor demisiei sale", a spus Hillary. Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat ca demisia lui Fallon constituie "un nou exemplu al faptului ca independenta expertilor si exprimarea deschisa a opiniilor lor nu sunt bine vazute de administratie".

Intrebat daca demisia lui Fallon risca sa intrerupa procesul de evaluare a situatiei din Irak, Gates a spus ca nu se va intampla asa ceva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.