Dupa ce a patrulat in cel mai mare secret pe cerul Irakului si al Serbiei, primul avion "invizibil" din lume se retrage marti din functie, parasind arsenalul aviatiei SUA dupa 27 de ani de serviciu loial si discret, relateaza AP.

F-117 va fi inlocuit cu F-22, care dispune la randul lui de tehnologia care il face nedetectabil de catre radare.
De luna viitoare, avioanele F-117 vor fi puse la pastrare in hangare speciale din desertul Nevada, in asteptarea zilei in care va mai fi, poate, nevoie din nou de serviciile lor.

O ceremonie privata pentru iesirea la pensie a avionului invizibil are loc marti la baza Wright-Patterson de la Dayton, Ohio, care s-a ocupat de program.

Ultimul F-117 isi va lua zborul la 21 aprilie de la baza aeriana Holloman din New Mexico si va face o escala la Palmdale, California, pentru o ultima ceremonie de retragere, inainte de a ateriza, a doua zi, la ultima destinatie - poligonul Tonopah din Nevada, acolo unde bombardierul a zburat pentru prima data, in 1981.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.