BBC lanseaza marti un nou canal de televiziune in limba araba. Scopul proiectului e sa mentina statutul BBC in lumea araba, intr-o era dominata de numeroase canale de stiri - statut la care a ajuns in ultimii 70 de ani prin serviciul radio in limba araba.

Nu putini sunt insa cei care se intreaba daca BBC nu a intarziat prea mult intrarea in lumea canalelor tv de stiri in limba araba.

Canalul de televiziune BBC in limba araba va incepe cu transmisiuni vreme de 12 ore zilnic si e de asteptat sa treaca la transmisiuni 24 de ore din 24 in urmatoarele luni.

Bugetul pentru acest proiect este de aproximativ 40 de milioane de dolari anual, fonduri asigurate de ministerul de externe britanic.

Nu este prima data cand BBC lanseaza un canal de televiziune in limba araba.

A mai existat un plan la mijlocul anilor '90, un proiect la care a participat si Arabia Saudita care insa ulterior s-a retras din cauza unei dispute privind stirile difuzate.

De la mijlocul anilor '90 insa, presa araba s-a schimbat si au aparut sute de noi canale de televiziune.

Sunt voci care spun ca BBC intra prea tarziu pe piata araba, unde piata e suprasaturata.

Mai e si faptul ca Orientul Apropiat a devenit o zona mult mai radicala si deci nu e limpede daca noul canal de televiziune BBC va fi salutat ca fiind o prezenta impartiala sau daca va fi considerat un instrument de propaganda occidental.

De marti, publicul arab va avea ocazia sa isi formeze o opinie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.