Reaparitia hunilor in sanul Batranului Continent ar putea starni emotii pentru multi europeni. De asta data nu este insa vorba de o invazie, ci de o petitie inaintata legislativului de la Budapesta, prin care urmasii lui Attila cer sa fie recunoscuti drept minoritate etnica. Desi solicitarea prezentata parlamentarilor nu ar fi avut nevoie decat de 1.000 de iscalituri, se pare ca documentul a fost semnat de peste 2.400 de persoane care simt ca in venele lor curge sange de hun.

Pentru a fi recunoscuti oficial drept minoritate, descendentii tribului nomad nu mai au nevoie decat de votul a doua treimi din parlamentari. Nu va fi insa prea usor. Un membru al comisiei pentru minoritati din parlamentul ungar, Laszlo Donath, sustine ca actiunea are la baza motive cat se poate de pragmatice. In opinia lui, cei care se declara descendentii lui Attila vor de fapt sa beneficieze de cele 1,2 milioane de euro care se acorda anual fiecareia dintre cele 13 minoritati recunoscute oficial.

Nici etnicilor germani nu le surade prea mult ideea, acestia atragand atentia asupra faptului ca hunii au fost asimilati de populatie cu cateva secole in urma. Parintele Fundatiei pentru Minoritatea Huna, Imre Joshua Novak, neaga insa ca initiativa ar fi fost generata de interese strict pecuniare si sustine ca banii vor fi folositi pentru pastrarea valorilor culturale si spirituale ale acestei comunitati.

El mai insista asupra faptului ca in Ungaria ar exista la ora actuala zeci de mii de huni, chiar daca la ultimul recensamant mai putin de 100 de persoane se declarau urmasi ai lui Attila. Tot el sustine ca japonezii, egiptenii si etruscii ar fi descendenti ai aceluiasi neam si ca pana si chinezii ar fi invatat de la huni secretele kung fu


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.