Guvernatorul statului New York, Eliot Spitzer, este suspus la presiuni pentru a demisiona, dar si pentru a fi pus sub acuzare, dupa ce s-a dezvaluit ca are legaturi cu o retea de prostitutie, relateaza NewsIn.

New York Times a informat ca Spitzer, cunoscut pentru lupta impotriva coruptiei, a platit o prostituata cu 1.000 de dolari pe ora si exista convorbiri - interceptate - care atesta ca aranjase sa o intalneasca la un hotel din Washington, convorbiri din perioada 12-13 februarie.

Fost secretar al justitiei in statul New York, ales guvernator in 2006, Spitzer era reputat pentru probitatea sa. Casatorit si tata a trei copii, el promisese alegatorilor reforme "etice" pe durata mandatului sau. In timpul precedentelor sale functii el devenise celebru aducand in justitie responsabili a doua retele de prostitutie, precum si banci si mari nume de pe Wall Street, acuzati de nereguli.

Un oficial din administratia statului, James Tedisco, a declarat ieri seara ca a fost sunat de guvernatorul adjunct David Paterson, pentru a discuta despre posibilul transfer de putere in cazul in care Spitzer demisioneaza. New York Times a scris ca Spitzer a insistat ca este vorba despre "o chestiune privata" si ca a fost arogant. "Nu numai ca si-a tradat familia, a tradat opinia publica si este greu de crezut ca va iesi din acest scandal si va continua sa conduca agenda de reforme in baza careia a fost ales", potrivit cotidianului.

Vestea despre acest scandal a ajuns pana pe Wall Street, unde brokerii nu il plac de loc pe guvernator, din cauza anchetelor financiare pe care le-a condus cand era procuror general al statului. Spitzer a fost ales guvernator cu aproape 70% din voturi la sfarsitul lui 2006.

Potrivit Wall Street Journal, Spitzer avea tactici deosebit de agresive pe cand era procuror general, lansa amenintari catre companii intregi. "Faptul ca guvernatorul statului New York a platit prostituate este pur si simplu ultimul act al unui om care nu poate admite existenta sau necesitatea limitelor", subliniaza ziarul. "Guvernatorul Spitzer, care si-a construit cariera specializandu-se nu numai in a pune sub acuzare, dar si in a ruina vietile altor, acum este ca si sigur ruinat", potrivit ziarului.

Toata lumea se intreaba acum daca Spitzer va demisiona si va fi pus sub acuzare. Procurorii emite rareori acuzatii la adresa clientilor prostituatelor in astfel de cazuri. Potrivit unui sondaj al The Daily News, 83% dintre respondenti au spus ca Spitzer ar trebui sa demisioneze.

La putin timp dupa declaratia lui Eliot Spitzer, The New York Times preciza pe site-ul sau, citand o sursa apropiata anchetei, ca guvernatorul a fost inregistrat in timp ce isi stabilea o intalnire cu o prostituata de lux intr-un hotel din Washington, luna trecuta. Inregistrarea aflata in posesia anchetatorilor se refera la un "client nr. 9" care confirma ca a rezervat o camera la Washington pentru o femeie care urma sa vina de la New York, precizeaza site-ul. Aceasta prostituata lucra pentru o retea dezmembrata recent, ai carei patru responsabili au fost arestati saptamana trecuta la New York.

Autoritatile din New York anuntasera vinerea trecuta dezmembrarea unei retele internationale de prostitutie care practica tarife de pana la 5.500 de dolari pe ora pentru o ora de servicii. Cele patru persoane arestate, trei femei si un barbat, au fost inculpati pentru incalcarea legislatiei federale americane prin punerea la punct a unei retele internationale de prostitutie prin intermediul Emperor Club. Doi dintre cei pateu sunt acuzati, de asemenea, pentru spalare de bani in valoare de 1 milion de dolari provenind de la clienti, a precizat procurorul Michael Garcia.

Intr-un interviu in urma cu doi ani, Spitzer, pe atunci procurorul general al statului, a spus pentru ABC News ca are sfaturi de dat celor care incalca legea. "Niciodata sa nu vorbesti cand poti da din cap, niciodata nu da din cap daca poti face cu ochiul si niciodata nu scrie un e-mail, pentru ca ar fi sfarsitul. Astfel le dai procurorilor toate dovezile de care au nevoie", a spus atunci Spitzer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.