In conditiile unei prezente la vot foarte ridicate, de 75 la suta, Partidul Socialist a obtinut 169 de mandate fata de Partidul Popular care a obtinut doar 153, dar nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta in Parlament, informeaza BBC.

Premierul Zapatero a multumit sustinatorilor sai pentru "o victorie clara". "Este o mare victorie. E victoria tuturor activistilor si sustinatorilor Partidului Socialist. Vreau sa le multumesc pentru efort si entuziasm si pentru modul in care au aparat politicile si ideile noastre in acesti ani", a spus domnul Zapatero.

Premierul Zapatero a promis la randul sau ca va deschide o noua perioada in politica spaniola. "Spaniolii si-au spus limpede parerea si au hotarat sa incepem o noua faza - fara tensiuni, fara confruntari, o perioada in care vom cauta sa ajungem la acorduri in problemele de stat", a spus premierul Zapatero.

Cu toate ca au fost invinsi, conservatorii sunt multumiti ca si-au suplimentat numarul de reprezentanti in Parlament. „Numarul voturilor pe care le-am obtinut a crescut considerabil fata de 2004, la fel si numarul mandatelor de parlamentar. Acest lucru ne ofera o satisfactie deosebita“, a declarat Garcia Escudero, purtatorul de cuvint al Partidului Popular, potrivit Cotidianul.

Cu incepere de luni, socialistii vor incerca aliante parlamentare cu anumite partide minoritare. Ei ar putea teoretic sa treaca de la o alianta cu marile partide nationaliste basc si catalan de centru-dreapta, Partidul Nationalist Basc (PNV) si Partidul Nationalist Catalan Moderat (CiU), formand una cu comunistii si cu formatiunile regionale.

Ziua noteaza ca incepand de luni, socialistii vor incerca aliante parlamentare cu anumite partide minoritare. Ei ar putea teoretic sa treaca de la o alianta cu marile partide nationaliste basc si catalan de centru-dreapta, Partidul Nationalist Basc (PNV) si Partidul Nationalist Catalan Moderat (CiU), formand una cu comunistii si cu formatiunile regionale.