Aceasta este valoarea la care ar putea ajunge, in 2017, factura platita de SUA pentru conflictele din Irak si Afganistan

In urmatorii 10 ani, razboaiele din Irak si Afganistan vor costa bugetul american circa 2,7 trilioane de dolari, in cazul "moderat-realist", insa factura ar putea fi mult mai mare. Cifra a fost avansata intr-o carte intitulata "Razboiul de 3 trilioane de dolari" publicata recent in SUA. Co-autor este economistul Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel.

Studiul celor doi autori, Joseph E. Stiglitz, profesor la Columbia University, si Linda J. Bilmes, profesor la Harvard, arata ca, in 2008, al saselea an de razboi in Irak, costul acestui conflict se ridica la circa 12 miliarde de dolari pe luna, de trei ori mai mult decat in primii ani de razboi.

Cei doi specialisti estimeaza ca razboaiele din Irak si Afganistan, inclusiv ocupatia militara pe termen lung a celor doua tari, va costa bugetul SUA intre 1,7 trilioane de USD si 2,7 trilioane de USD. Prima cifra corespunde „celui mai bun caz", iar a doua este calculata pentru cazul „moderat-realist".

Numai dobanzile la imprumuturile facute pentru a plati aceste costuri ar putea sa se ridice la inca 816 miliarde, arata autorii, in cartea numita „Razboiul de 3 trilioane de dolari". Ei afirma ca, daca sunt incluse toate costurile economice si sociale, factura s-ar putea ridica la 5 trilioane de USD.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.