Incalzirea globala ar putea determina un conflict acerb intre Rusia si Occident pentru resursele minerale din zona arctica. Asta reiese dintr-un raport redactat de inaltul reprezentant european pentru Politica Externa, Javier Solana, si de Benita Ferrero-Waldner, comisarul UE pentru Relatii Internationale.

Potrivit documentului, in deceniile urmatoare statele comunitare ar trebui sa se pregateasca pentru o perioada de tensiuni si certuri aspre pe marginea resurselor energetice. Cel mai probabil, Moscova si UE vor intra intr-o competitie periculoasa pentru cucerirea si exploatarea bogatiilor din regiunea inghetata. Acest fapt ar putea duce la o destabilizare grava a zonei. Raportul UE sustine ca lupta pentru resursele din Antarctica a inceput deja. Mai multe expeditii de cercetare, apartinind unor state precum Rusia, Canada sau Danemarca, s-au indreptat anul trecut spre Polul Nord.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a numit chiar eroi pe membrii unei echipe de oameni de stiinta, care au infipt steagul Federatiei Ruse pe fundul Oceanului Arctic. „Topirea rapida a calotei glaciare deschide noi posibilitati pentru crearea unor rute internationale de transport si comert. Accesul tot mai larg la enormele resurse de hidrocarburi din regiunea inghetata schimba dramatic dinamica geostrategica a zonei“, se arata in raportul UE.

Documentul mai semnaleaza si alte pericole care pindesc societatile civilizate, o data cu incalzirea globala. Astfel, Occidentul s-ar putea confrunta cu episoade de migratie in masa, cu colapsul unor economii sau cu radicalizarea politica.