Potrivit unui raport al UE, schimbarile climatice pot duce la o lupta dura intre Rusia si Occident pentru controlarea resurselor energetice.

Incalzirea globala ar putea determina un conflict acerb intre Rusia si Occident pentru resursele minerale din zona arctica. Asta reiese dintr-un raport redactat de inaltul reprezentant european pentru Politica Externa, Javier Solana, si de Benita Ferrero-Waldner, comisarul UE pentru Relatii Internationale.

Potrivit documentului, in deceniile urmatoare statele comunitare ar trebui sa se pregateasca pentru o perioada de tensiuni si certuri aspre pe marginea resurselor energetice. Cel mai probabil, Moscova si UE vor intra intr-o competitie periculoasa pentru cucerirea si exploatarea bogatiilor din regiunea inghetata. Acest fapt ar putea duce la o destabilizare grava a zonei. Raportul UE sustine ca lupta pentru resursele din Antarctica a inceput deja. Mai multe expeditii de cercetare, apartinind unor state precum Rusia, Canada sau Danemarca, s-au indreptat anul trecut spre Polul Nord.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a numit chiar eroi pe membrii unei echipe de oameni de stiinta, care au infipt steagul Federatiei Ruse pe fundul Oceanului Arctic. „Topirea rapida a calotei glaciare deschide noi posibilitati pentru crearea unor rute internationale de transport si comert. Accesul tot mai larg la enormele resurse de hidrocarburi din regiunea inghetata schimba dramatic dinamica geostrategica a zonei“, se arata in raportul UE.

Documentul mai semnaleaza si alte pericole care pindesc societatile civilizate, o data cu incalzirea globala. Astfel, Occidentul s-ar putea confrunta cu episoade de migratie in masa, cu colapsul unor economii sau cu radicalizarea politica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.