"Represiunea se intensifica pana la uriase si inimaginabile incalcari ale drepturilor omului, pana la negarea libertatii religioase si politizarea chestiunilor religioase", a declarat Dalai Lama, din nordul Indiei, unde este refugiat de 49 de ani.

Declaratiile foarte severe ale laureatului premiului Nobel pentru Pace contrasteaza cu moderatia pe care a adoptat-o fata de China in ultimii ani.

Sambata, Dalai Lama a reafirmat dreptul Beijingului de a organiza Jocuruile Olimpice in august: potrivit presei din China, liderul Partidului regiunii autonome Tibet din China, cea mai inalta autoritate chineza din Tibet, l-a acuzat pe Dalai Lama ca incearca "sa saboteze acest eveniment".

Dalai Lama, in varsta de 72 de ani, doreste mai degraba autonomia Tibetului decat independenta sa, revendicare pe care China o respinge insa categoric.

"De aproape sase decenii, tibetanii traiesc in teama si sub represiunea chineza. In ultimii ani, Tibetul a fost scena unei brutalitati in crestere, dar, in pofida acestor evolutii nefericite, imi voi continua politca de 'cale de mijloc' ", a spus Dalai Lama