Un sondaj realizat saptamana trecuta pentru cotidianul Le Figaro de institutul de sondare Ipsos prezinta o crestere constanta a intentiei francezilor de a vota "NU" la referendumul pentru adoptarea Constitutiei europene, programat pentru 29 mai. 53% din francezi sunt hotarati sa respinga Constitutia Europei, cu un procent mai mult decat cu o saptamana inainte.

Esecul clasei politice franceze

Structura taberei adeptilor lui "NU" demonstreaza falimentul moral al clasei politice franceze. Fermi inradacinati in aceasta tabara sunt comunistii, verzii, antimondialistii si sustinatorii Frontului National, al lui Le Pen. Alegatorii stangii sunt 60% impotriva pentru ca sunt convinsi (cine i-o fi convins?) ca aceasta Constitutie reprezinta triumful liberalismului economic anglo-saxon. Recent, insusi presedintele Chirac a caracterizat neoliberalismul drept "comunismul secolului 21". Degeaba se chinuiesc acum liderii socialisti sa isi convinga alegatorii ca au glumit cand au amenintat cu un "nu". Raul a fost facut. Nici la dreapta lucrurile nu stau pe roze sau, pentru congruenta, pe crini. Numarul alegatorilor de dreapta care sunt decisi sa respinga Constitutia a crescut intr-o saptamana cu o nimica toata de sase procente. Cei mai dornici sa vada o victorie a lui "NU" sunt tinerii sub 30 de ani.

Professeur Chirac - one man show

O polemica stranie a izbucnit in jurul unei emisiuni televizate programate pentru maine seara, al carei protagonist nu va fi nimeni altul decat seful de la Elysee. Chirac se va confrunta la TF1 cu 80 de tineri intre 18 si 25 de ani, selectionati in prealabil, care ii vor adresa intrebari prin intermediul unui jurnalist politic si a doua gazde de show de divertisment. Asociatiile jurnalistilor au protestat si au denuntat "lipsa libertatii reale de informare in Franta" si "triumful marketingului politic si al informatiei-spectacol in dauna jurnalismului". In replica, responsabilii de presa ai presedintiei au spus ca nu va fi o dezbatere, ci "un act pedagogic".

Pregatiti mormantul!

Daca francezii vor spune "NU" unei Constitutii pe care a redactat-o un fost presedinte francez, Valery Giscard d'Estaing, atunci se poate pronunta decesul oficial al Constitutiei europene. La doua zile dupa referendumul francez urmeaza cel din Olanda si deja olandezii sunt, in majoritate, ostili. In aceste conditii, guvernul britanic nici nu va mai indrazni sa ridice macar ideea unui referendum fara sa se faca de ras.
Mai rau va fi pe plan economic. Bancherii se tem deja de o criza serioasa a euro in conditiile unui "NU" francez. Luni au fost publicate statistici alarmante, care indica o scadere "catastrofala" a exporturilor franceze, italiene si spaniole, cele trei adaugandu-se deja mult incercatei Germanii. In aceste conditii, Europei nu-i ramane decat sa se roage ca americanii sa continue sa consume in acelasi ritm si ca patriarhii comunisti de la Beijing sa nu declanseze vreun razboi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.