Ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, a aterizat neanuntat in Irak la doar cateva zile dupa ce noul parlament i-a numit in functie pe premierul Ibrahim al-Jaafari, siit fundamentalist, si pe presedintele Jalal Talabani, fost rebel kurd si vechi aliat al americanilor. Evident, Washingtonul vrea sa se asigure ca nu va scapa catusi de putin de sub control evolutiile politice si, in planul securitatii, sa-i faca pe noii lideri de la Bagdad constienti ca sunt atent supravegheati. Rumsfeld declara de altfel reporterilor inaintea sosirii ca va face presiuni asupra noilor lideri irakieni sa evite orice intarzieri atat pe frontul politic, cat si pe cel al securitatii.

"Orice intarziere sau intrerupere ca rezultat al unor turbulente sau al incompetentei si coruptiei in guvern va fi un caz nefericit", au fost cuvintele responsabilului american, mesaj pe care l-a transmis apoi in particular in intalnirile separate pe care le-a avut cu Jaafari si Talabani. Rumsfeld nu a facut un secret din faptul ca este ingrijorat de eventuale epurari in cadrul ministerelor Apararii si de Interne - care, in ultimul an, au inceput sa fie cat de cat eficiente - si in conducerea fortelor de securitate irakiene.

Confirmare a faptului ca noii lideri de la Bagdad au inteles ce vrea Washingtonul au fost declaratiile facute de Jaafari si Talabani dupa intalnirea cu Rumsfeld. Noul premier asigura ca este constient de riscurile pentru procesul politic si ca in noul guvern vor intra ministri foarte buni, tehnocrati bine pregatiti. La randul sau, Talabani l-a asigurat pe Rumsfeld ca noua conducere va colabora strans, avand in vedere obiectivul redactarii unei noi Constitutii irakiene pana in august si adoptarea ei in octombrie.

Respectarea acestor termene si bunul mers al procesului politic este de interes major pentru Washington, care spera sa-si poata retrage o parte din cei 140.000 de militari din Irak si sa reduca durata serviciului soldatilor in misiune de la un an la sase luni. De la declansarea invaziei, in martie 2003, in Irak si-au pierdut viata peste 1500 de militari americani. Rumsfeld a punctat in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu generalul Geroge Casey, comandantul fortelor americane in Irak ca "prezenta fortelor de securitate americane nu poate dura la nesfarsit".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.