Secretul discutiilor despre alegerea unui nou Papa, care se vor desfasura in Conclavul Cardinalilor, s-ar putea sa nu mai fie mentinut din cauza mijloacelor de comunicatie si spionaj. Vaticanul a anuntat insa ca e pregatit sa faca fata acestei provocari si ca nimeni nu va sti numele noului Papa inainte de termen. Secretul discutiilor pentru alegerea unui nou Papa din Conclavul Cardinalilor ar putea fi compromis de hackeri, de microfoane ascunse sau mijloace de comunicatie de ultima ora. Vaticanul afirma ca situatia se afla sub control.

"Nu e primul Conclav pe care il organizam" a declarat, sub conditia anonimatului, un oficial al Sfantului Scaun. Vaticanul a refuzat sa dea detalii despre pregatirile antispionaj pe care le face. "Cine va fi noul Papa?" e o intrebare care sta pe buzele tuturor catolicilor si orice reporter si-ar dori sa faca publica aceasta informatie inaintea tuturor. La aceasta lista trebuie adaugati si spionii altor state sau reprezentantii gurvernamentali care vor dori aceasta informatie inaintea tuturor.

Papa Ioan Paul al II-lea a impus in 1996 reguli stricte cu privire la comunicatii in interiorul Cetatii Sfinte "pentru ca independenta cardinalilor sa nu fie in pericol". Pe langa telefoane mobile si agende personale, usor de transformat in emitatoare, discutiile din Conclav ar putea fi interceptate si cu microfoane cu laser care pot inregistra convorbiri la mare distanta.

"Au fost asigurate toate mijloacele pentru a bloca toate conversatiile si comunicatiile", a declarat reporterilor cardinalul de Chicago, Francis George. Unii analisti sunt de parere ca temerile sunt exagerate. "Ce vor face? Vor perchezitiona toti ochelarii si crucifixele cardinalilor din Conclav sa nu aiba microfoane montate? Imaginatia poate sa o ia razna uneori!" a declarat Giles Ebbut, un specialist in tehnici de comunicatie al companiei de securitate britanice Jane's.

Coniac si sampanie pentru cardinali

in sec. al XXI-lea, conclavul nu mai e ce-a fost candva: spatiul de miscare s-a extins, cardinalii sunt cazati in miniapartamente confortabile, iar inconvenientele aproape ca au disparut, scrie AFP. Cardinalii vor primi, pentru a face fata discutiilor, cate un paharel de coniac pe zi, administrat pe post de medicament. Coniacul se va distribui cu prescriptie medicala. La finalul votului, dupa ce se va obtine consensul asupra noului Papa, cardinalii servesc masa impreuna si chiar sarbatoresc cu un pahar de sampanie, afirma sursa citata.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.