Alegerile locale de ieri din Franta sunt vazute ca un test pentru presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Potrivit Cotidianul, analistii considera ca scrutinul a fost un un referendum privind popularitatea presedintelui Nicolas Sarkozy. „Cred ca va fi, in mare, un referendum privind popularitatea lui Sarkozy. Spun in mare, pentru ca, intr-un asemenea scrutin, politicienii locali si calitatile lor conteaza enorm. Totusi, acolo unde cursa e foarte strinsa, sentimentele oamenilor fata de partidul presedintelui ar putea face diferenta“, a declarat, inaintea votului, Steven Ekovich, profesor la Universitatea Americana din Paris.

Ziua adauga ca, agentiile de presa comentau ca acest scrutin ar putea sa se transforme intr-un vot-sanctiune pentru Sarkozy, aflat in cadere libera in mai toate barometrele de opinie, dupa circul legat de afacerile sale amoroase.

Adevarul informeaza ca pana la amiaza votasera circa un sfert din alegatorii cu drept de vot in Franta. Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Socialist se asteapta sa castige mai multe metropole cu valoare simbolica nationala, cum sunt Marsilia, Toulouse sau Strasbourg, precum si in Prais si Lyon.

Potrivit EVZ, exit-pollurile apreciau ieri ca Partidul Socialist ar castiga din primul tur in special la Rouen, capitala istorica a Normandiei, in detrimentul primarului in exercitiu sustinut de UMP. in Caen, alt oras mare normand, candidata UMP, in exercitiu, ar putea fi devansata de reprezentantul Partidului Socialist.

Un al doilea tur de scrutin este asteptat pe 16 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.